Tal om at piske en død hest ...

2.0
Steven Spielberg er i sit mest sentimentale hjørne med "War Horse", der handler om en engelsk teenager og hans elskede hest. Historien starter med, at heltens familie er ved at måtte gå fra hus og hjem, fordi faderen giver alt for mange penge for en hest, der ikke er egnet til landbrugsarbejde. Men hans ukuelige søn får styr på pløjningen alligevel. Da 1. Verdenskrig bryder ud, bliver hesten købt af hæren, og i Frankrig oplever den forfærdelige ting på begge sider af fronten, mens den unge helt naturligvis også ender som soldat.

"War Horse" er, egentlig ganske imponerende, båret af en fortælling, der både er klæbrigt sentimental og decideret uspændende. Jeg kedede mig ganske markant, samtidig med at jeg tog mig til hovedet over dens banale forsøg på at skabe epik og morale.

For mens hesten skifter frem og tilbage mellem briter, franskmænd og tyskere, bliver én pointe banket i hovedet på tilskuerne. Nemlig at de gode mennesker på begge sider kan mønstre empati og omsorg for de umælende dyr, der ikke har noget ansvar for den krig, de er blevet udskrevet til. Skåret helt ud i selvlysende bølgepap, da en britisk og en tysk soldat mødes i ingenmandsland for at skære den stakkels hest fri af pigtråden. Det er ét af de øjeblikke, hvor man godt kunne have ønsket sig, at der blev udleveret brækposer i biografen.

Budskabet i "War Horse" er selvfølgelig sympatisk nok. Krig er et helvede, det er synd for både dyr og mennesker, og hvorfor kan vi ikke bare have samme empati for hinanden, som vi har for dyrene. Men filmens måde at sige det på bliver meget tidligt alt for meget, og samtidig bliver historien afviklet tungt og trægt og virkelig uden gnist og spænding.

Til gengæld er det en utrolig flot produktion. Smukt fotograferet af Janusz Kaminski med referencer til bl.a. John Ford, og hvor må der være brugt mange kræfter på scenerne med heste i skyttegravskrig. Men selv de flotte billeder og dynamiske montager kan ikke hive "War Horse" op af dyndet, hvor skuespillerne også sidder fast uden de store muligheder. Jeremy Irvine gør vel, hvad han har fået besked på, som den naive unge helt, men det er dæleme en ensporet rolle. Blandt birollerne er det kun Benedict Cumberbatch, der skiller sig ud med en skarpt spillet britisk kavaleriofficer af den gamle imperielle skole. Nicolas Bro har i øvrigt en ret stor rolle som tysk soldat med forstand på heste, ligesom David Dencik også er på rollelisten. Men det er den modige og uknækkelige hest, der er den sande hovedperson.

I mine øjne konkurrerer "War Horse" med "The Lost World: Jurassic Park" om at være den dårligste film, Steven Spielberg nogensinde har instrueret. Det er lidt utroligt, at manden bag "Saving Private Ryan" også kan lave den her slatne omgang 'Min Hest møder 1. Verdenskrig'.
War Horse