Aliens i ghettoen!

4.0
Det her må være én af de mest originale invasion-fra-rummet-film nogensinde. Præmissen er helt klassisk: Nogle ting fra rummet dumper ned på Jorden og er aggressive og farlige. Forskellen er bare, at de her lander i en slumforstad til London, hvor de første, som opdager faren, er en håndfuld teenagedrenge, der har deres egen lille ungdomsbande omkring deres block.

Og hvad sker der så, når rumvæserne lander hos nogle, der ikke stoler på myndighederne og i øvrigt aktuelt er eftersøgt for et gaderøveri? Så siger de unge antihelte naturligvis "Let's get tooled up" og går i krig mod indtrængerne.

Dette originale forlæg får forfatter-instruktør Joe Cornish en virkelig underholdende film ud af. "Attack the Block" er Cornishs debut som instruktør, men han er en gammel ven af og samarbejdspartner til folkene bag "Shaun of the Dead" og "Hot Fuzz" - og det kan godt ses. "Attack the Block" har nemlig noget af den samme fandenivoldske og bizarre actionhumor, hvor en samling usandsynlige helte klarer ærterne med de mærkeligste midler. Her fører det til smukke scener, som da én af heltene kører ind i tågen på sin pizzabudsscooter med sit katana trukket.

Selv om den er ret fjollet, er "Attack the Block" dog ikke en genreparodi som de ovennævnte film. Det er først og fremmest en actionthriller, for både spænding og action fungerer godt - samtidig med at den altså er morsom i både billeder og replikker på britisk ghettoslang. Rumvæserne er simpelt, men virkelig effektivt animeret, og selv om de er gustent farlige modstandere, forbliver filmen troværdig inden for sine egne rammer, når heltene nedkæmper dem med de forhåndenværende midler. Og samtidig fungerer historien også som socialrealisme, for dens portræt af ghettoungdommen virker faktisk særdeles troværdigt.

"Attack the Block" er ikke uden svage sider. Fortællingen når at blive en anelse tung i det, og actionscenerne lidt repetitive, inden den så når frem til en slutning, der slår en nydelig knude på det hele. Den har masser af energi, men ikke helt godt nok flow til at holde det høje energiniveau hele vejen. Men den har altså også et usædvanligt originalt udgangspunkt og masser af underholdende momenter. Samt et lille gennembrud til 19-årige John Boyega som den unge bandeleder. Og selvfølgelig et større gennembrud til Joe Cornish, der godt nok var anerkendt som komiker og manuskriptforfatter før denne film, men nu er han også en instruktør, man skal regne med.

Desværre fik "Attack the Block" kun et par uger i de danske biografer. Men fire store stjerner og en klar anbefaling herfra - find den på dvd eller anden vis.
Attack the Block