Blue collar crime til søs

3.0
Amerikanisering af den islandske smuglerthriller "Reykjavík Rotterdam". I originaludgaven spillede Baltasar Kormákur hovedrollen, men her er han i stedet blevet instruktør af den amerikanske version af historien, der oprindelig havde den kendte krimiforfatter Arnaldur Indridason som medskribent.

Her er historien omsat til amerikanske forhold, ved at hovedpersonen er en tidligere storsmugler fra New Orleans, som nu har trukket sig tilbage og lever et lovlydigt liv med kone og barn. Men han bliver nødt til at vende tilbage til sit tidligere liv, da hans svoger forkludrer en smugleroperation, og bagmændene kræver at få erstattet det tabte.

Styrken ved "Contraband" er dens setting i et miljø af småkriminelle søfolk, hvor det virker, som om alle er åbne for at tjene lidt ekstra på at fragte smuglergods. Det giver en rigtig fin stemning af blue collar crime. Men det virker til gengæld lidt urealistisk, at helten i løbet af et par dage kan få organiseret en smugleroperation til flere hundrede tusind dollars, og da handlingen kommer til Panama, bliver tingene ikke mindre usammenhængende. Ligesom filmens klimaks i øvrigt er usædvanligt letkøbt.

Men "Contraband" har altså en ganske velfungerende grundstemning, ligesom bl.a. Mark Wahlberg, Kate Beckinsale og Caleb Landry Jones gør det fint i de større roller. Kormákur afvikler filmen ganske rutineret - det er faktisk hans tredje amerikanske film - med fin brug af detaljerne omkring smugleriet. Samtidig er det dog en film, der klart mangler et ekstra gear. Den bliver aldrig for alvor spændende, men holder sig på et ret forglemmeligt niveau. En jævn metervare.
Contraband