Coppola hylder Corman og Poe i fin horrorkomedie

4.0
Francis Ford Coppola tager en kærlig tur tilbage til sine rødder med denne skæve horrorkomedie om en forfatter af horror-knaldromaner, der under et besøg i en lille by støder på både en gammel historie om massemord og en nutidig sag med en ung pige, der er dræbt af en træpæl i hjertet.

Coppola er kendt af de fleste som instruktør af bl.a. "Godfather"-serien og "Apocalypse Now". Men før han fik sit gennembrud, uddannede han sig som instruktørassistent for Roger Corman, der instruerede og producerede stribevis af fine B-horrorfilm, bl.a. flere baseret på historier af Edgar Allan Poe.

"Twixt" hylder tydeligt begge gamle horrormestre, eksempelvis ved at Coppolas historie lader hovedpersonen møde Poe som mentor i de drømmescener, som bringer ham tættere på sagernes kerne. Eller måske er det slet ikke drømmescener, men en slags alternativ virkelighed, hvor forfatteren møder byens spøgelser? Det er op til publikum selv at bestemme, hvad der er hvad i filmen, men der er i hvert fald fine antydninger af både vampyrer, spøgelser og gale massemordere.

Og så er det absolut ikke en film, der tager sig selv alvorligt. I stedet er der masser af absurd-morsomme scener, mens "Twixt" vælter sig i endnu flere filmreferencer, der fx også omfatter en meget fin sekvens, som er visualiseret a la de ekspressionistiske hovedværker i 20'ernes tyske film. En mindre heldig gimmick er det så, at filmen er i 3D i udvalgte passager, så man skal sidde og tage briller på og af undervejs.

"Twixt" er dog samlet set en dejlig lille film, der både er god underholdning, fuld af herlige detaljer og fyldt med kærlighed til filmmediet og den type "underlødige" film, som har haft stor betydning for dets udvikling. Og den har også fint spil af Val Kilmer, Bruce Dern og Elle Fanning i de centrale roller.

Set på CPH:PIX.
Twixt