Superheltehistorie i anderledes indpakning

4.0
Anderledes superhelte-agtig film om tre amerikanske high school-elever, der finder en mystisk hule med en selvlysende væg, som giver dem telekinetiske superkræfter. Først bliver de tre bedre venner og deles om udforskningen af deres nye evner. Men langsomt begynder deres gamle personligheder at skinne igennem, og det drejer dem uundgåeligt mod indbyrdes konflikt.

"Chronicle" er fundamentalt set en klassisk superheltehistorie - with great power comes great responsibility, ville Spider-Man mene - men i en indpakning a la de mere voksne tegneserier, der stiller spørgsmålet om, hvad der virkelig ville ske, hvis folk begyndte at få superkræfter. Her er svaret, at de ville bruge dem til sjov og ballade og til at følge deres lyster. Hvilket formentlig er en del mere 'realistisk' end at forestille sig, at nogen ville trække i spandex og agere tegneseriehelte.

På den led bygger forfatter Max Landis og instruktør Josh Trank handlingen godt op med fine sekvenser af fascination og effektivt etablerede sociale konflikter, inden filmen til sidst gearer op med elegant underspillede effekter i en actionfyldt finale. Det her er en type historie, som jeg har både set og læst mange gange før, men instruktør Trank ved, hvad han vil med den, og tilføjer også lidt nye tricks.

Ét af de tricks er, at "Chronicle" formentlig er den første superheltefilm fortalt via én af hovedpersonernes egne videooptagelser - a la "The Blair Witch Project", "Cloverfield" og lignende. Det fungerer rigtig godt i starten og er med til at give filmen en markant anderledes stemning end Spider-Man og åndsfæller. Desværre har filmmagerne ikke kunnet få hele historien stoppet ind i ét kamera, så pludselig bliver der klippet til andre folks kameraer eller videoovervågning - uden at der bliver etableret en kontekst, hvor det giver mening. Og det synes jeg er rimelig sløjt, for hvad er pointen med sådan et koncept, hvis man ikke kan overholde det? For mig fjernede det en god del af filmens suspension of disbelief.

Derudover synes jeg, at "Chronicle" har nogle ret usympatiske undertoner, for historiens morale er faktisk, at den socialt handicappede, nørdede fyr ikke ville kunne håndtere at få superkræfter, mens dem, der i forvejen var sociale vindere, modsat ville bruge deres nye evner positivt. I det hele taget er den persontegning, som driver store dele af filmen, egentlig lidt banal.

Men de ting er jeg villig til at kalde skønhedsfejl i en film, der overordnet er godt tænkt og vellavet. Upcoming navne som Dane DeHaan og Alex Russell gør det også udmærket i hovedrollerne, og "Chronicle" er en særdeles solid spillefilmdebut for både instruktør Trank og manuskriptforfatter Landis. Den kommer lige op på fire små stjerner hos mig.

(og ja, Max Landis er søn af John Landis)
Chronicle