Prometheus. Storslået og vellykket!

5.0
Forklaringer i sci-fi øjemed, hvad angår livets store spørgsmål, falder ofte fatalt til jorden, når vi forsøger at ”finde på”. Erkendelse er blot ikke særlig teatralsk forløsende, snarere et antiklimaks. Genrens største værker er ofte af deres samtid kritiseret for at mangle den konkluderende ”skåret-ud-i-pap” forløsning, som fungerer så glimrende i klæderne af eskapistisk underholdning og kvalitetsmæssigt kan dokumenteres via rå omsætning og koncensus blandt masserne. Men sci-fi er også at introducere visioner, som udfordrer os på vore egne efterfølgende reflektioner og hvis potentiale vi sjældent erkender eller anerkender, førend vi selv indvilliger i at deltage i reflekteringsprocessen og det uden garanti for et positivt udfald.

Ridley Scott serverer for os, en formidabel kompromisløs eksekvering af gud-menneske forholdet, hvor han affærdiger at visualisere, endog verbalisere, gudernes drivkraft for os. Som om en vision af dette, der kunne forklare og give os menneskeligt udtænkte simple svar for at skabe koncensus af tilfredsstillelse hos flest publikummer, også var ensbetydende med at være ... "den bedre film".

Hvad der således ser ud til at være uforløst er i allerhøjeste grad forløsningen, fordi svaret allerede er givet i hele den måde Ridley Scott har eksekveret Prometheus på. Forbandet intelligent og uden nedladende forklaringer.

Mytologien vokser stadig i disse dage og der er tydeligvis langt mere bag historien, end det overfladiske og entydige, som majoriteten indtil videre har fokuseret på. I den henseende ligner det Alien og Blade Runner om igen.

Et stort 5/6, som med tiden måske ender med 6.

Læs hele anmeldelsen her:
http://www.cinefil.dk/?p=4112
Prometheus - 3D