Honest Abe på ensformig vampyrjagt

2.0
Så tog bølgen af kontrafaktisk historisk horror springet fra bøger til film. I skikkelse af Abraham Lincoln, der jo naturligvis udkæmpede en hemmelig krig mod vampyrer i det meste af sit liv. Hans forældre blev dræbt af en hævngerrig vampyr, og den unge Lincoln blev fundet og skolet af en vampyrjæger, hvorefter kampen fortsatte helt op til hans tid som præsident under Den Amerikanske Borgerkrig.

Filmen er skrevet af Seth Grahame-Smith, baseret på hans egen roman, og historien gør et prisværdigt forsøg på at flette en række historiske personer logisk ind i den overnaturlige fortælling - Lincolns kone, hans nære venner og allierede, hans politiske modstandere og så videre. Der bliver bare kogt lidt for meget suppe på det samme vampyrben, og filmen er derudover nærmest uklædeligt patriotisk. Der bliver viftet med det helt store amerikanske flag her, inklusive i kampen for at afskaffe slaveriet - som ellers er godt tænkt tematisk ind. Blodsugende vampyrer, udbyttende slaveejere.

Men "Abraham Lincoln, Vampire Hunter" bliver altså en lidt for forsimplet gang historiefortælling, kontrafaktisk eller ej, og det bliver ikke rigtig opvejet af actionhorror-delen af filmen. Godt nok er der nogle fint stiliserede scener med Lincoln, der svinger sin sølvbelagte økse, men det bliver lidt for meget af det samme, og instruktør Timur Bekmambetov lavede federe vampyraction i de film, som var startskuddet på hans karriere hjemme i Rusland. Og til sidst går filmen klart over-the-top i den alt for højspændte slutkamp under borgerkrigen.

Benjamin Walker brænder i øvrigt heller ikke rigtig igennem i hovedrollen, men på den anden side var Lincoln vist også lidt af en stiv fætter i virkeligheden. Der er bare mere gods i Dominic Cooper som hans mentor og Rufus Sewell som vampyrernes leder.

Jeg kan egentlig godt lide grundideen i denne type historier, men "Abraham Lincoln, Vampire Hunter" udstiller, at der trods alt skal arbejdes noget med dem for at undgå, at det bare bliver for fjollet.

Nåmen, hvad sker der med filmatiseringen af "Pride and Prejudice and Zombies"?
Abraham Lincoln: Vampire Hunter