Tilbage til fortiden med endnu mere tegneserievold

3.0
Nu med et endnu højere body count og endnu flere gamle actionstjerner ... "The Expendables 2" handler ligesom forgængeren om en lille gruppe megaseje og godhjertede lejesoldater, som ledet af Sylvester Stallone løser opgaver rundt omkring i verden. Denne gang bliver de sendt i byen af CIA, som skal have hentet noget fra et nedstyrtet pengeskab i Albanien. Men missionen mislykkes, én af Expendables bliver dræbt, og så må resten af gruppen naturligvis forfølge skurkene til en gammel sovjetisk base, hvor de er i gang med at bemægtige sig flere tons plutonium.

Det er altså igen formlen fra 80'erne, som Stallone & co. genopliver: Barske, men flinke helte smadrer gennemført fæle skurke - her med et ekstra strejf af Mission in Action-serien eller de senere Rambo-film, fordi missionen også kommer til at handle om at befri en flok uskyldige landsbyboer fra de onde. Men plottet er selvsagt sekundært; det primære formål med filmen er actionscener og store eksplosioner. Og de er der i rigt mål - jeg tror faktisk, at "The Expendables 2" når et body count på 100, allerede før titelsekvensen er startet.

Det har sin helt egen charme, når de gamle drenge går amok i tegneserie-agtig vold, og som tidligere nævnt er der endnu flere stjerner i aktion denne gang. Hele Expendables-gruppen er med igen, anført af Stallone og en velfungerende Jason Statham, og Jean-Claude van Damme er kommet til som en god megalomanisk overskurk. Bruce Willis og Arnold Schwarzenegger har fået deres roller forstørret og brillerer bl.a. med en scene, hvor de citerer hinandens ikoniske replikker. Filmen er fyldt med den slags referencer, men intet overgår, at Chuck Norris dukker op og citerer Chuck Norris Facts - det må være én af filmhistoriens smukkeste in-jokes.

Når det er sagt, så er bagsiden af medaljen desværre, at filmen simpelt hen prøver for hårdt. Noget nær samtlige replikker forsøger at være one-liners, og det får humoren og selvironien til at virke mere og mere forceret. Og selv om instruktør Simon West leverer actionscenerne ganske effektivt, og det her muligvis er hans bedste film siden "Con Air", så når actionstilen også alt for hurtigt ud over det punkt, hvor det bare er fjollet. Jeg var også overrasket over, at stort set alle kampene foregår med skydevåben - MMA-stjernen Randy Couture får fx slet ikke lov til at tæve nogen i nærkamp.

Læg dertil, at handlingen er nødt til at tage nogle virkelig bizarre krumspring for at hænge sammen, og så bliver facit, at "The Expendables 2" heller ikke er det store hit. Den er marginalt bedre end etteren, men som helhed er det blot endnu en gang letbenet actionlir, som udlever gamle klicheer.
The Expendables 2