Herskab og tjenestefolk med et twist

4.0
Glenn Close fik karrierens sjette Oscar-nominering for titelrollen i "Albert Nobbs", der foregår i Dublin i slutningen af det 19. århundrede. Her arbejder hovedpersonen som tjener på ét af byens fineste hoteller, men ingen ved, at Albert i virkeligheden er en kvinde, der har levet i en manderolle i flere årtier.

"Albert Nobbs" er baseret på en historie af den irske forfatter George Moore, men som film er den i høj grad Closes projekt. Allerede for 30 år siden spillede hun titelrollen i en teateropsætning af historien, og siden dengang har hun kæmpet for at få den filmatiseret. Close er da også krediteret som både producer og medforfatter, mens instruktionen er lagt i hænderne på colombianske Rodrigo García, som i løbet af det seneste årti har skabt sig en solid amerikansk karriere.

Her leverer García en tragisk historie om en sørgelig menneskeskæbne. Titelrollen er en ekstremt kontrolleret og indelukket person, der samvittighedsfuldt passer sit arbejde, men også drømmer om at blive gift og bruge sin opsparing på at åbne sin egen lille butik. Da Albert forsøger at kurtisere en stuepige, viser det sig hurtigt, at han ikke ved meget om, hvordan den slags foregår. For én af filmens pointer er, at Albert ikke er transvestit, men snarere aseksuel, præget af ubehagelige oplevelser i fortiden.

Ved siden af hovedpersonens historie skildrer filmen de barske sociale realiteter i det fattige Irland, med særligt fokus på kvindernes svære kår. Her viser filmen en verden med stor afstand mellem herskaber og tjenestefolk, som vi kender det fra tv-serier som "Upstairs Downstairs" og "Downton Abbey", men også med et forholdsvis klichéfyldt persongalleri og konflikter, der virker en anelse trivielle.

Det bedste ved "Albert Nobbs" er klart skuespillet, anført af Close, som virkelig er overbevisende underspillet i titelrollen. Janet McTeer er også god som Alberts bedste ven, Mia Wasikowska er fin som stuepigen, og der er gode mindre roller til rutinerede Brendan Gleeson og Pauline Collins. Til gengæld personificerer Aaron Johnson filmens problemer som den døgenigt, Albert duellerer med om Wasikowskas opmærksomhed - lidt mindre brovten og fupirsk accent ville have gjort Johnsons rolle klart mere troværdig.

"Albert Nobbs" er en velproduceret og velspillet film, som professionelt afleverer sin velmente historie. Jeg er sikker på, at nogle vil blive mere grebet af tragedien end jeg, men jeg sad tilbage med en fornemmelse af, at den også var lidt tam. Det er en pæn og ordentlig film, men den mangler altså også lidt punch og kommer derfor kun lige op på fire små stjerner hos mig.
Albert Nobbs