Jævnt okay afslutning på den store vampyrromance

2.0
Sidste afsnit af Twilight-sagaen på film samler selvsagt historien op umiddelbart efter "Breaking Dawn Part 1", hvor Edward blev nødt til at gøre Bella til vampyr, for at hun kunne overleve fødslen af deres barn. Dermed er trekantsdramaet med varulven Jacob også afsluttet, og alt burde være lykkeligt. Men en anden vampyr ser Bellas og Edwards barn og tror fejlagtigt, at de har forvandlet et menneskebarn, hvilket er imod vampyrernes love. Hun sladrer til den magtfulde italienske Volturi-klan, og de tager med glæde imod påskuddet til at dømme Cullen-familien til udryddelse.

Den femte film har den fordel, at det er nu, der skal samles op og sluttes endeligt af på historien. Det giver helt naturligt filmen en følelse af større fremdrift, hvor især film nummer to og tre virkede ekstremt stillestående. Der bliver skam stadig dvælet meget ved Bellas og Edwards udødelige kærlighed, men den primære konflikt bliver hurtigt etableret, og derfra koncentrerer filmen sig i høj grad om, hvordan Cullen-familien kan overleve Volturiernes angreb med hjælp fra en lille samling allierede med superhelteagtige vampyrevner.

"Breaking Dawn Part Two" overraskede mig med et elegant fortællemæssigt greb omkring den afsluttende konfrontation, og derudover holder filmen det nydelige tekniske niveau fra forgængerne, ikke mindst også i en glimrende lang kampscene. Det hele bliver ganske effektivt afviklet af instruktør Bill Condon, men uden at det ligner mere end et bestillingsarbejde - der har trods skinnet mere passion igennem i et par af Condons tidligere film.

Omkring skuespillerne vil jeg blot gentage, at Kristen Stewart er det klart største talent blandt de unge hovedroller. Forhåbentlig får hun nu flere muligheder for at bevise det i andre typer film, mens det bliver mere spændende at se, hvad der sker med hendes to leading men. Især Taylor Lautner virker ikke til at have voldsomt meget at komme med. Til gengæld er det godt for "Breaking Dawn Part Two", at de hovne italienske vampyrer er med igen, for det giver Michael Sheen mulighed for at gentage sin fint overspillede rolle som Volturi-klanens leder.

Twilight-serien går på ingen måde over i filmhistorien på opfindsomhed eller kvalitet. Men den slutter dog med en film, der med bedre tempo og fokus scorer to store stjerner hos mig og dermed placerer sig som den næstbedste i serien (efter etteren). Og så vil jeg da bemærke, at historien slutter så relativt åbent, at Stephenie Meyer uden problemer vil kunne fortsætte med en ny serie, hvis hun engang synes, hun mangler penge.
Twilight Saga: Breaking Dawn - Del 2