Hverdag i Stasi-land

4.0
Hverdagsdrama fra DDR anno 1980: En børnelæge er faldet i unåde og bliver forflyttet fra Berlin til et lilleby-hospital oppe ved Nordsøkysten. Her forsøger hun at undgå Stasis overvågning, så hun kan mødes med sin vesttyske kæreste og planlægge flugt til Vesten. Men samtidig føler hun et ansvar for sine patienter, særligt en oprørsk teenagepige.

Med "Barbara" vil forfatter-instruktør Christian Petzold først og fremmest skildre det østtyske overvågningssamfund på hverdagsniveau. Vi er langt ude på landet her, men selv der lurer Stasi hele tiden i baggrunden, så hovedpersonen aldrig kan føle sig sikker på, om hun taler med ven eller fjende. Især illustreret igennem hendes forhold til hospitalets overlæge, som hun er tiltrukket af, men har svært ved at stole på.

"Barbara" indeholder også en skarp pointe i, at landsbysamfundet om noget gør tingene lettere for Stasi, fordi man der har en jantelovs-agtig skepsis over for en tilflytter fra storbyen. Og så har filmen en stærk sidehistorie, der skildrer en side af DDR, som tyskerne først i de senere år er begyndt at konfrontere. Nemlig de arbejdsanstalter for utilpassede unge, som skulle opdrages til at være gode socialister - hvilket udmøntede sig i systematisk mishandling.

Petzold afvikler filmens historie i sikker, afdæmpet stil med en overbevisende visualisering af det trøstesløse, lettere forfaldne provins-DDR som baggrund. Samtlige medvirkende er troværdige i rollerne, anført af stærkt spil fra Nina Hoss i titelrollen og Ronald Zehrfeld som den sympatiske overlæge. Der er en klar pointe i, at også skuespillerne konsekvent fremstår afdæmpede og kontrollerede - for "Barbara" foregår et sted, hvor det tydeligvis vil blive noteret ned, hvis man viser for store følelser.

Kun mod slutningen kører filmen lidt af sporet, når der bygges op til et stort moralsk valg for hovedpersonen, som kommer til at virke ret forceret. Jeg køber i hvert fald ikke 100% de præmisser, som bliver sat op, og heller ikke den måde, som personerne reagerer på.

Men bortset fra det lidt for melodramatiske slag med halen er det her en rigtig glimrende film. "Barbara" har ikke samme punch, som den tematisk beslægtede "Das Leben der Anderen" havde, men med sine mindre armbevægelser leverer filmen stadig et vedkommende og interessant indblik i overvågningssamfundets hverdagsliv. Det giver fire store stjerner herfra.
Barbara