Gangsterskvat

2.0
Los Angeles, 1949: En hensynsløs eks-bokser ved navn Mickey Cohen er ved at gøre sig til byens øverste mafiaboss, bl.a. ved at bestikke dens notorisk korrupte politistyrke. Men politichefen finder en særligt ubestikkelig kriminalassistent og beder ham om at danne en hemmelig gruppe politifolk, der skal bekæmpe Cohen med alle midler.

"Gangster Squad" er én af den slags Hollywood-film, der tager udgangspunkt i virkelige begivenheder og omformer dem til rent tjubang. Det er rigtigt nok, at Mickey Cohen var mafiaboss i L.A. i en årrække, og at han udkæmpede en magtkamp mod Jack Dragna, som det skildres i filmen. Og den såkaldte Gangster Squad eksisterede faktisk, som dokumenteret af den journalist, hvis arbejde filmen påstår at være baseret på (http://www.latimes.com/news/local/la-me-gangster-sg,0,5506273.storygallery). Men begivenhederne er i den færdige film omskrevet så kraftigt, at de har meget lidt med virkeligheden at gøre.

Og det er synd, for der er faktisk masser af gode historier i det her stof - som enhver, der har læst James Ellroy, også vil vide. Men forfatter Will Beal og instruktør Ruben Fleischer går efter en poleret gangsterfilm med masser af action frem for en mere realistisk stil. Jeg vil tro, at målet har været at lave en ny "The Untouchables", men "Gangster Squad" falder simpelt hen tungt til jorden, tynget af dårligt udførte noirklicheer og alt for overdrevne shootouts. Det virker faktisk, som om Fleischer - der ellers imponerede med "Zombieland" - har været usikker på, om han ville lave en seriøs gangsterfilm eller en actionkomedie. Og så bliver det til en temmelig dum historie om modige mænd, der bekæmper gangstere - med den underliggende pointe, at 'the only thing that stops a bad guy with a gun is a good guy with a gun'. Ikke at det er noget nyt i Hollywood-underholdning; her er det bare endnu mindre nuanceret end sædvanligt.

Det besynderlige er så, at "Gangster Squad" er en nydelig, ret stilfuldt fotograferet produktion, som tilmed er fyldt med gode skuespillere. Det burde ikke kunne gå så galt, når man har Sean Penn som mafiaboss og Josh Brolin og Ryan Gosling som lederne af politiets særlige gangsterenhed. Og endda også Emma Stone som femme fatale. Plus flere glimrende karakterskuespillere i birollerne.

Brolin gør det o.k. som den firkantet idealistiske politimand, men jeg kan ikke huske at have set Gosling spille så uengageret og farveløst, som han gør her, og hans samspil med Stone har ikke den gnist, som kunne berettige, at deres forhold fylder så meget i handlingen. Hvilket er ret underligt, når man tænker på, at det ikke er så længe siden, at de to udviste utroligt god kemi sammen i "Crazy, Stupid, Love". Jeg ville også have troet, at Stone havde alt det, der skal til for at levere en klassisk femme fatale i noir-stil, men det virker ikke rigtig her. Og det er endda skrevet uden brok over, at hun slet ikke er så blond og barmfager, som Mickey Cohens damer generelt var i virkeligheden. Apropos Cohen, så har Sean Penn naturligvis gode scener som gangsterbossen, men han kommer også i sjældent set grad ud i overspil.

"Gangster Squad" lignede en film med alle de rigtige forudsætninger, men den skyder sig selv i fødderne med plotklicheer, larmende action og usikker instruktion. En stor skuffelse.
Gangster Squad