Rio Arnoldo

4.0
Én af John Waynes mest ikoniske westerns er "Rio Bravo" - den, hvor han spiller en sheriff, som med hjælp fra en lettere aparte håndfuld medhjælpere forsvarer sig mod nogle, der vil befri en fange fra byens fængsel. Arnold Schwarzeneggers comeback-film er basalt set en kopi af det koncept, bortset fra at heltene her skal stoppe en undsluppet kartelboss, som vil igennem deres by for at kunne krydse grænsen til Mexico.

Western-stemningen bliver yderligere understreget af, at det meste af filmen foregår i den her støvede by i Arizona, hvor politiet ikke er vant til at håndtere voldelige forbrydere. Heldigvis har sheriff Schwarzenegger en fortid i storbyen, og da kartelgangsterne begynder at lave skumle ting i deres baghave, træder en håndfuld hjælpere naturligvis også i karakter - inklusive den lokale galning, som viser sig at have et nyttigt privat våbenmuseum i sin lade.

I forhold til den lidt over 50 år gamle John Wayne-film kan man se, at tiderne er skiftet, ved at Schwarzeneggers hjælpere omfatter både en latino og en handlekraftig kvindelig vicesheriff. Men ellers kører "The Last Stand" efter en velkendt formel. Og det gør den godt. Det er den sydkoreanske instruktør Kim Jee-woons første amerikanske film, og han medbringer heldigvis sin flair for at lave effektive action- og spændingsscener med god brug af klipning og skiftende vinkler. Det her er en rigtig velfungerende actionfilm, som har dejlige små kreative indslag i actionscenerne.

Og så er Schwarzenegger altså fin i en rolle, hvor han er ustoppelig og sej, samtidig med at han ironiserer over sin alder, sin accent og diverse actionklicheer. Derudover er det primært Johnny Knoxville, der skiller sig ud med komisk overspil som våbengalningen, mens resten af rollerne mere er o.k. velfungerende. Dog er det også herligt at se Harry Dean Stanton i en lille rolle som sur bondemand.

"The Last Stand" er en vellavet actionfilm med humor og stil. Den er godt nok lavet af en koreaner, men det er virkelig ærkeamerikansk, velfungerende underholdning, som gør det til en fornøjelse at se Schwarzenegger på lærredet igen.
The Last Stand