Solid, Men Uengagerende

2.0
Franskmænd kan altså godt skrue en god gangsterfilm sammen. Det oplagte eksempel er selvfølgelig Melville, men også film som Richets Public Enemy No.1 og Dobbermann (selvom den vel mere er i action-kategorien) er veloplagte og underholdende.

Filmen handler sigøjnerknægten Momon, der finder sammen med den rebelske Suttel og sammen skyder og røver de sig til rigdom i den franske underverden. Hele denne baghistorie fortælles af Momon, da han 30 år senere har lagt våbene på hylden og bare vil tilbringe tid med sin familie. Men da Suttel bliver anholdt, er han af det forskruede æresbegreb nødt til at hjælpe sin gamle ven - og er der noget gangstergenren har lært os, er det at den "sidste tjeneste" kan få skudt dig en kugle for panden. Ind kommer også en rivaliserende gangsterbande, som vil have hævn for en gammel disput med den pensionerede røverbande.

Filmen både lyder og er dybt formularisk. Vi har den gamle gangster, som er sluppet helskindet ud af miljøet, men bliver ledt på afveje af en sociopatisk kammerat. Jeg har som sådan ikke noget imod den formular, men det skal gøres på en medrivende og fængende facon, og det er netop på det punkt at A Gang Story falder på halen.

For skønt der er rigeligt med stort opsatte action set-pieces og filmen generelt praler af en solid produktionsværdi, er filmen for ujævn i sin fortællerstil. Man kommer aldrig tæt nok på hovedpersonerne til at man bekymrer sig om dem, og det er altså et must, når filmen tager sig selv så alvorligt som det er tilfældet her. For det meste render gamle Momon og Suttel rundt og skyder forrædere ned på stribe, mens manuskriptet lader dem spytte så forældede gangster-klicheér ud, at man kan dem i søvne.

Et andet problem er filmens klipning. De mange flashbacks til Momon's ungdom og tilbage igen virker underligt påklistrede og falder slet ikke i hak med det overordnede narrativ.

Der er dog to gode ting, som sikrer filmens stjerner. Det første er de gennemførte actionsekvenser, som er rigtig flot opsat, men som sagt mangler hjertet og vildskaben. Det andet er Tchéky Karyo's præstation som den små-sindssyge Suttel. Jeg har altid haft en svaghed for den mand, og han udfylder altid sin (skurke)rolle med karisma og passende over og- underspil på de rigtige tidspunkter.

Derudover er der ikke meget man ikke har set før i A Gang Story. Den ender som en solid, men uengagerende parantes i Frankrigs velrenommerede gangsterfilms-repertoire. To stjerner
A Gang Story