Oversexet Kidman stråler i saftig sydstatsthriller

5.0
Saftig amerikansk sydstatsthriller, hvor to journalister i 1969 kommer til en lille by i udkanten af Floridas sumpområder for at undersøge, om en mand er blevet uskyldigt dødsdømt for mordet på den lokale sheriff. Den ene journalist er selv fra området og hyrer sin lillebror til at hjælpe sig. Lillebroderen bliver så totalt forgabt i den midaldrende sexbombe, som er blevet brevkæreste med den dødsdømte og gerne vil have ham løsladt, så de kan blive gift.

"The Paperboy" er Lee Daniels' første film, siden han slog stort igennem med "Precious", og han har selv skrevet manuskriptet, som er baseret på en prisbelønnet roman af Pete Dexter. Daniels tilføjer så sin visuelle stil med klare kontrastfarver i billederne, som er med til at understrege historiens mange underliggende konflikter - og så har filmen ligesom "Precious" et antal fantasiscener, som her bliver brugt til at understrege den unge fyrs fascination af den ældre kvinde.

Der er mange ting på spil i historien, og det er selvsagt ikke tilfældigt, at den er placeret i Sydstaterne i efterdønningerne af den amerikanske borgerrettighedskamp. "The Paperboy" kommer omkring både racisme, sexisme, opgør med autoriteter, korruption og udfordring af den gamle seksualmoral i en fortælling, som balancerer på kanten af melodrama, samtidig med at den viser sig at indeholde nogle meget mørke sider bag overfladen på lillebysamfundet.

Den store oplevelse i "The Paperboy" er Nicole Kidman som oversexet, sydstatstrashet femme fatale. Hun har vel aldrig før spillet så udtalt på det seksuelle, ikke engang i "Eyes Wide Shut", og det er imponerende at se hende give rollen så meget power, samtidig med at man godt ved, at hendes karakter dybest set er fortabt. Hun får glimrende modspil af en usædvanligt pumpet Zac Efron som den unge mand, der er ude i mere, end han kan klare.

Men filmen er i det hele taget stærkt castet - der er også gode roller til Matthew McConaughey som Efrons journalist-storebror, Macy Gray som deres gamle barnepige og ikke mindst John Cusack, der har anlagt grim Nicolas Cage-frisure til rollen som den afstumpede mand på dødsgangen.

Nogle vil sikkert mene, at "The Paperboy" er lidt for meget med al dens melodrama og udtalt ukontrollerede seksualitet. Men jeg kan godt lide den her type sydstatsdramaer, hvor der er fuldt tryk på de skumle ting, der bobler under overfladen, samtidig med at der er plads til en vis galgenhumor. Man skal heller ikke være blind for, hvor dygtigt Daniels afvikler en thrillerhistorie, der viser sig at være lidt mere kompliceret end som så. "The Paperboy" er en sleazy film på den virkelig gode måde og kommer op på fem små stjerner hos mig.

Set på CPH:PIX 2013.
The Paperboy