Forfriskende mix af velkendte ingredienser

4.0
Jorden, år 2077. Efter en ødelæggende krig mod invasionsstyrker fra rummet er planeten næsten smadret. Nogle få mennesker er sendt tilbage for at udvinde Jordens sidste ressourcer og vedligeholde de droner, som forsvarer materiellet mod nye angreb. En mand og en kvinde har ansvaret for en sektor og er dygtige til deres job. Men mandens oplevelser nede på overfladen får ham til at spekulere på, om alt nu også er, som det skal være.

"Oblivion" er en storslået Hollywood-sci-fi-produktion, instrueret af Joseph Kosinski, som også har leveret ideen til historien - der oprindelig var planlagt som tegneserie, men aldrig blev udgivet på det medie. Kosinski debuterede for tre år siden med "Tron: Legacy", som jeg syntes var rædsom - men her går det væsentligt bedre. Jeg kan ikke skrive ret meget om plottet i "Oblivion" uden at spoile, men den kan bedst beskrives som en blanding af velkendte sci-fi-ideer, der blot er mixet sammen på en ny og effektiv måde. Der er egentlig ikke noget nyt under solen, men Kosinski får alligevel givet materialet en friskhed og stil, som klart hæver filmen over metervare-sci-fi.

Det skyldes i høj grad også Claudio Mirandas fotografering, der både rummer storslående landskabsbilleder fra oven og et gennemført klinisk hvidt univers, når hovedpersonerne er hjemme på deres base. Igen er der ikke noget nyt i en sci-fi-setting, hvor det visuelle design er holdt i flader af hvidt og glas, men Mirandas billeder bringer det alligevel til live på en lidt anden måde end den klassiske stereotyp. Miranda vandt jo så også en Oscar tidligere på året for "Life of Pi", der havde den samme gennemførte blanding af farveflader og CGI.

Derudover har "Oblivion" et klart plus i Tom Cruise, der endnu en gang er i sin stålsatte helterolle. Det er Cruise med cirka tre ansigtsudtryk og stædig pågåenhed fra start til slut - men han virker bare i den slags roller. Andrea Riseborough giver Cruise en glimrende modpol som hans makker og kæreste, og så dukker Morgan Freeman, Olga Kurylenko og Nikolaj Coster-Waldau også op i udmærkede biroller.

"Oblivion" er en rigtig solid omgang sci-fi-action-eventyr tilsat lidt thriller-elementer. Dens ganske komplekse historie fungerer fint på sine egne præmisser, og instruktør Kosinski har godt greb om tøjlerne i en film, der bliver professionelt, kompetent leveret på alle punkter.
Oblivion