Små rødder og store gangstere

4.0
For tre år siden leverede Michael Noer sammen med Tobias Lindholm et brag af en spillefilmdebut med fængselsfilmen "R". Og ligesom Lindholm gjorde det med "Kapringen", fortsætter Noer i den meget realistiske stil med "Nordvest" - denne gang med Rasmus Heisterberg som skrivemakker.

Hovedpersonen er 18-årige Casper, en rod fra Københavns Nordvest-kvarter, som laver lidt indbrud sammen med sin bedste ven. De plejer at skille sig af med tyvekosterne gennem en lille bande unge af arabisk baggrund, men efter en konflikt med dem slår Casper til, da han bliver kontaktet af nogle rockertyper, der gerne vil udnytte hans talent for at lave bræk. Casper og hans 15-årige lillebror bliver hurtigt fascineret af det lidt mere alvorlige gangsterliv. Men deres gamle samarbejdspartnere er ikke tilfredse med, at de har skiftet side.

"Nordvest" er altså en ganske klassisk historie om et par unge fyre, der falder for de nemme penge og hæmningsløse fester, men også finder ud af, at det koster en høj pris at blande sig med de voksne forbrydere. Fortalt med Nordvest-kvarteret som en yderst troværdig baggrundsverden, hvor alle mindst er lidt småkriminelle. Det er måske en smule forudsigeligt, hvor historien vil ende henne, men den virker enormt autentisk, godt hjulpet af en trist og grålig billedside. Noer giver især også god plads til at komme rundt om hovedpersonen, så man forstår, at han har kvababbelser ved at komme i lag med rockerne, og ved at involvere sin lillebror. Men samtidig forstår man den underverdenslogik, som sørger for, at det virker som det mest oplagte valg. Og når man først har sagt A ...

Folkene bag "Nordvest" har gjort et lille kup ved at caste brødrene Gustav og Oscar Dyekjær Giese som filmens to brødre. Ingen af dem har skuespillererfaring, men deres naturlige kemi er et stort plus, og Gustav Dyekjær Giese er især overbevisende som Casper. Der er også en udmærket skuespildebut til rapperen Kidd som Caspers bedste ven. Men filmens bedste rolle tilhører klart Roland Møller som lederen af rockertyperne. Møller blev jo fundet af Noer og Lindholm til "R", og her spiller han igen med en imponerende naturlighed som småpsykopatisk gangster - hvilket gør det tænkeligt, at Roland Møller kan ende med at vinde en Bodil for hver af sine første tre film! (han fik også én for "Kapringen").

"Nordvest" er ikke det spark i ansigtet, som "R" var. Men den er et vellavet stykke hård dansk socialrealisme, som uden illusioner skildrer de mekanismer, som får unge rødder til at blive til større forbrydere. Og som i øvrigt også indirekte kommenterer, hvor komplet tåbelige konflikterne i den såkaldte bandekrig er.
Nordvest