Større, mere larmende, men stadig med en suveræn Downey

4.0
I den tredje solofilm om Iron Man møder vi indledningsvis en Tony Stark, der har overdraget styringen med sit forretningsimperium til Pepper Potts og selv småmanisk roder med nye versioner af sin rustning. Det giver kurrer på tråden i deres forhold, men Starks og Potts' personlige problemer bliver afbrudt af superterroristen The Mandarin, der angriber USA med mystiske bomber og provokerer Stark til at stille sig selv og Iron Man-udstyret i vejen.

Jeg har været meget positivt overrasket over, hvor godt Iron Man fungerer på film. En stor del af æren for dette tilfalder Robert Downey Jr., der vel har sit livs rolle som Tony Stark. Efter to solofilm og "The Avengers" har karakteren lagt de værste playboy-manerer på hylden og er blevet lidt mere ansvarlig, men heldigvis er der stadig plads til masser af arrogance og fine one-liners fra Downey - samtidig med at der fortsat er god kemi mellem ham og ligeledes velspillende Gwyneth Paltrow som Pepper Potts.

Det fine ved treeren er, at plottet i høj grad handler om at få taget den superseje Iron Man-rustning fra Stark, så han må klare mange udfordringer med sin intelligens, og hvad der nu kan svejses sammen af løsdele. Det får superhelte-delene af filmen til at fungere godt, også hjulpet af en herlig Ben Kingsley som The Mandarin. Marvel-fans skal være forberedt på, at manuskriptforfatterne tager sig nogle voldsomt store friheder med Mandarin-karakteren, som jo ellers er en meget markant skurk i Marvel-universet. Men jeg synes faktisk, det fungerer rigtig glimrende på plottets egne præmisser, og filmens take på terrorisme er interessant.

Den ene manuskriptforfatter er Shane Black, som også har fået overdraget instruktørstolen fra Jon Favreau, der lavede de to første film. Favreau er dog stadig med som skuespiller, nemlig i rollen som Tony Starks bodyguard. Modsat Favreau er Black et stort navn som forfatter, især kendt for "Lethal Weapon"-serien. På godt og (mest) ondt giver han "Iron Man 3" en lidt mere mainstream-agtig fornemmelse end de to foregående film. Der er en sekvens med en hjælpsom dreng, som simpelt hen bliver for lang og lugter af at skulle tale til et bestemt publikum. Og det afsluttende actionklimaks trækker endnu længere ud og bliver alt for overlæsset med dumsjove bemærkninger og firefarvet tjubang-superslagsmål, der bare bliver ved og ved og i den grad indeholder for meget Iron Man.

Det trækker "Iron Man 3" et niveau ned under de to forgængere, og jeg lander på fire små stjerner. Men det er stadig en generelt vellavet, flot produktion, som underholder godt det mest af vejen - og jeg tror aldrig, jeg bliver træt af at se Downey i rollen som Tony Stark.
Iron Man 3 - 3 D