Flot actioneventyr i rummet mangler lidt Trek

4.0
For fire år siden stod J.J. Abrams i spidsen for det ekstremt succesfulde reboot "Star Trek", og det er fortsat Abrams, der sidder i instruktørstolen på "Into Darkness", som fortsætter den genstartede Star Trek-serie. Her begynder fortællingen med en episode, der koster James Kirk kommandoen over Enterprise, fordi han ikke følger reglerne. Det ændrer sig dog snart igen, efter en forræderisk officer angriber Starfleets hovedkvarter. Kirk og Enterprise sætter efter forræderen, som viser sig at være et genmodificeret supermenneske, der har sine egne grunde til at hade Starfleet.

Efter at personer og baggrund kom på plads i "Star Trek", kaster "Into Darkness" sig direkte ud i action. Den indledende vignet kommer dog til at virke en anelse påklistret, fordi den så tydeligt kun er der for at give en undskyldning for at få Kirk degraderet. Hvilket så igen sætter scenen for den klassiske konflikt mellem Kirks impulsivitet og vovemod kontra Spocks rationelle problemløsning. Efter at filmens hovedplot kommer på banen, går det så også betydeligt bedre, for Abrams leverer en effektivt afviklet omgang rumeventyr. Med godt tempo, mange kærlige referencer til de tidligere Star Trek-udgaver og en nydeligt iscenesat billedside med masser af vellavet CGI.

"Into Darkness" har virkelig godbidder til gamle fans. Enterprise er (igen) oppe mod én af seriens største skurke, og der bliver endda også flettet et besøg på klingon-hjemplaneten Kronos ind. Alligevel synes jeg, at Abrams denne gang drejer filmen lidt for meget over i generisk action-blockbuster og lidt for lidt Star Trek classic, selv om elementerne delvist er der. Plottet i "Into Darkness" viser sig faktisk at være ganske usammenhængende, og i betragtning af, at modstanderen skal forestille at være et supermenneske, kommer Enterprise-besætningen ærligt talt ret let til sejren. Jeg havde forventet et plot, der var lidt mere intelligent og ikke tog så mange nemme genveje - og jeg havde i øvrigt også regnet med et plot, der var noget mørkere i tonen, når titlen nu er "Into Darkness".

Når det er sagt, er det en fornøjelse at se Benedict Cumberbatch som Enterprises primære modstander. Han tager al den arrogance og overlegenhed, vi kender fra "Sherlock", og giver den bare endnu mere gas, hvilket passer perfekt til den monstruøst overmenneskelige skurkerolle. Over for ham falder Enterprise-besætningen udmærket ind i de roller, de etablerede i den første film, dog uden at nogen af dem for alvor skiller sig ud. Og det er også stikordene til min samlede bedømmelse af filmen: "Star Trek Into Darkness" er et flot, medrivende og grundlæggende velfungerende rumeventyr - som dog i mine øjne bare lige mangler noget kant; noget, der stikker ud ... Så jeg føler mig faktisk flink, når jeg giver den fire små stjerner.

Til sidst bliver der i den grad lagt op til en fortsættelse for Enterprise-besætningen, der tilsyneladende får et permanent nyt medlem. Treeren er da også allerede planlagt, men den bliver så ikke med J.J. Abrams som instruktør. Han skal jo i gang med de nye Star Wars-film.
Into Darkness: Star Trek - 3 D