Effekter der overrasker

5.0
Der går efterhånden lang tid i mellem, hvor man ser actionfilm, hvor de især computergenererede effekter imponerer. Det gør de til fulde i denne film og det er først og fremmest ikke eksplosioner, spektakulære nærkampscener eller voldsomme bang, bang, bang scener, men derimod den iderige brug af en hulens masse mennesker - eller rettere u-døde/Zombier. De er ødelæggende som græshoppesværme og dermed også vanvittige mange og virkelig "bidt af en gal hund" (eller hvad det nu var for et væsen) og med fråden ud af munden og vanviddet i blikket kaster de sig i den grad hæmningsløs ud i det ene vanvittige forfølgelsesløb efter den anden i deres desperate jagt på det eneste saliggørende, de kender til - nemlig at få bidt en luns af en de (endnu) levende, som ellers gør hvad de kan for at undgå dette.

Denne actionfilm følger flot dens egen logik og den præmis for det overnaturlige element, som også denne actionfilm har, stort set uden afvigelser fra a til å og udnytter præmissen til det perfekte.
Dermed gør den også på dette område den ellers så hypede "The Walking Dead" til skamme - ja faktisk burde den nærmest ikke nævnes i dette fornemme selskab.
Historien er altså ikke i vejen eller ødelæggende, som det ellers helt generelt ses i rigtig mange actionbrag, hvor man følger en underlig devise om at ofre en hulens masse penge på casting og effekttafdelingen og så eller spare et par håndøre på manuskriptdelen. Faktisk byder filmen på mange raffinementer, humor og et blink i øjet. Historien holder!!

Eneste alvorlige ankepunkt er sidehistorien om hovedrollens familie, som til tider virker lidt overflødigt – i hvert fald ca. midtvejs, hvor den begynder at fuse noget ud. Måske er det her at man øjner, at der er blevet klippet en hæl og hugget en tå for at få budgettet til bare at blive nogenlunde spiseligt. Det virker som om, at man oprindeligt måske ville noget mere med denne sidehistorie???

Men altså fejende flotte effekter, som er nyskabende, skræmmende og til tider underholdende (jeg sad virkelig og jublede over iderigdommen) og en historie som følger sin egen logik og er tro over for de præmisser det stiller op. Jeg sad og ærgrede mig over at den allerede var slut efter godt 2 timer.
(Hvad med en scene med en hjemisbil i et stille villakvarter ;-) (Sidste linje giver mening, hvis man har set filmen)
World War Z