Solid, charmerende prequel

4.0
Pixars første prequel fortæller historien om, hvordan Mike og Sulley, de to hovedpersoner fra "Monsters, Inc.", mødte hinanden på universitetet.

De kommer begge til Monsters University med ambitioner om at komme ind på den eftertragtede skræmmerlinje, men med vidt forskellig tilgang til uddannelsen. Mike er en stræber, der siden barndommen har drømt om at blive skræmmer og tror, at han kan finde svaret på alt i bøgerne. Sulley er derimod af en kendt skræmmer-familie og regner med, at han kan klare sig på naturtalent og familienavnet. I starten hader de hinanden, og deres konflikt får så uheldige konsekvenser, at de er på nippet til at blive smidt ud og må satse på at vinde de årlige Scare Games med skolens mest kiksede frat house for at klare sig videre på universitetet.

"Monsters University" står på en særdeles solid bund, eftersom den bygger videre på den virkelig originale præmis, som gjorde "Monsters, Inc." til et hit. Ideen med monstrene, der skræmmer børn for at få energi til deres verden, holder stadig, og her kan filmmagerne så lægge bunker af klicheer om amerikansk universitetsliv oveni. De serveres generelt med fine monstertwists og charmerende glimt i øjet, og der er mange smukke detaljer, når nørderne og taberne fra Oozma Kappa kæmper mod de selvfede jock-typer fra Roar Omega Roar.

Historien er selvsagt en slags coming-of-age om at finde sig selv og erkende, at ikke alt er så let og ligetil, som man havde forestillet sig, samtidig med at begge helte skal lære at arbejde sammen, anerkende andre og så videre. Men forfatter-instruktør Dan Scanlon og hans to medforfattere lader faktisk fortællingen slutte på en måde, der bryder med skabelonen fra amerikanske universitetsfilm - hvilket er rigtig fint. Scanlon er i øvrigt endnu en Pixar-mand, der har arbejdet sig vej op igennem deres system til nu at få lov til at instruere sin første film.

Billy Crystal og John Goodman gentager deres udmærkede stemmearbejde fra den første film som henholdsvis Mike og Sulley, og Steve Buscemi er også med igen som Randall Boggs, så vi får forhistorien om, hvorfor han er endt som deres store rival i "Monsters, Inc.". Derudover er det primært Helen Mirren, der skiller sig ud som skræmmerstudiets isnende farlige dekan.

"Monsters University" er ikke Pixar i absolut topform, men det er en fin tur tilbage til monsteruniverset, hvor universitetsmiljøet tilføjer nye sjove detaljer. I forhold til de bedste Pixar-titler savner den her klart noget kant, men det er stadig en solid, charmerende og underholdende film.
Monsters University - Org. Vers. - 2 D