Gamle agenter er langt over sidste salgsdato

1.0
Det umage vennepar af pensionerede superagenter fra "Red", Frank Moses og Marvin Boggs, kommer igen i ilden, da der i efterretningsmiljøet begynder at gå rygter, om at de to har kendskab til, at amerikanerne under Den Kolde Krig smuglede en atombombe ind i Moskva. Snart bliver heltene angrebet fra alle sider, og de bliver nødt til at involvere sig i sagen, selvfølgelig med Frank Moses' naive kæreste på slæb.

Den første "Red" var en udmærket underholdningsfilm, som trak meget af underholdningen fra præmissen om gamle agenter, der kommer i aktion igen. Toeren fortsætter i samme stil - den er blot ikke baseret på Warren Ellis' tegneserie, men skrevet direkte til film. Om det er det, der er årsagen, skal jeg ikke kunne sige, men "Red 2" er i hvert fald markant dårligere end etteren.

Det virker, som om bagmændene ikke har haft andre planer end at malke yderligere penge af den første films succes, og det ses alt for tydeligt her. Plottet er dovent og ulogisk, handlingen er fyldt med store plothuller, og den charme, som præmissen gav etteren, er nærmest helt væk. Hele filmen synes at være én lang gentagelse af de samme scener, hvor man får vist, at heltene er lidt trætte af det her rod, men med en kæk bemærkning og ekstra snedighed er de meget sejere end alle de yngre typer, som jager dem.

Og så forsøger instruktør Dean Parisot i øvrigt at drukne plothuller, dårlige one-liners og slapt skrevne scener i liret action, som bare meget, meget tydeligt kun er der for at være liret. Har det nogen logisk funktion eller sammenhæng til plottet? Glem det, for det ser jo sejt ud, at Helen Mirren skyder ud ad begge bilens sidevinduer samtidig og i slowmotion ... Og så er actionscenerne endda ikke noget særligt.

I hovedrollen som Frank Moses ser Bruce Willis ca. lige så uinteresseret ud, som han gjorde i den seneste Die Hard-film, og Mary-Louise Parker er voldsomt irriterende i en virkelig forfærdelig rolle som hans kæreste. John Malkovich har lidt mere integritet som Marvin Boggs, fordi rollen trods alt skal være småskør, og Helen Mirren kører også på ren repeat som deres lejemorder-veninde. I forhold til den første film får vi så tilføjet Catherine Zeta-Jones som russisk femme fatale og Anthony Hopkins som den nu vanvittige videnskabsmand, der havde udtænkt planen med Moskva-bomben. Ingen af dem kan være videre stolte over at have denne film på CV'et, men Zeta-Jones må dog siges at være et glimrende valg til rollen.

"Red 2" er i mine øjne spild af tid, både for de involverede i projektet og for mig som biografgænger. Bevares, den har da nogle jævnt o.k. actionscener, men derudover er det ord som idiotisk, hullet og lejlighedsvis tåkrummende, som kommer frem hos mig. Havde de dog i det mindste bedt Warren Ellis om selv at skrive fortsættelsen, kunne det måske være blevet en bedre film.
Red 2