Indsigtsfuld film om krisen i USAs bagland

5.0
Tilbage i 1997 fik Gus Van Sant sit mainstream-gennembrud med "Good Will Hunting", som var skrevet af to af hovedrolleskuespillerne - Matt Damon og Ben Affleck. Van Sants seneste film, "Promised Land", er kommet til verden på lidt samme måde, ved at den igen er lavet i tæt samarbejde med Damon, som dog denne gang har John Krasinski som medforfatter og -skuespiller.

I forhold til "Good Will Hunting" er vi dog et godt stykke længere ude på landet. "Promised Land" handler nemlig om fracking - den kontroversielle teknik til udvinding af naturgas, som er blevet mere og mere udbredt i USA, men af miljøaktivister anklages for at skabe en række alvorlige forureningsproblemer.

Filmens hovedperson er en sælger, som sammen med sin makker kommer til en lille by for at sælge ideen om at bruge deres landbrugsland til naturgasudvinding. Han stammer selv fra et lignende lokalsamfund og har derfor indledningsvis held med at overtale flere af de økonomisk pressede bønder til at gå med på ideen. Men der er også stemmer i byen, som går imod, og de får støtte af en karismatisk miljøaktivist, som dukker op for at føre kampagne mod naturgasselskabet.

"Promised Land" er en stærkt politisk film, hvilket da også var helt forventeligt, når det er Gus Van Sant og Matt Damon, som står bag. De er tydeligvis kraftigt imod den risikable udnyttelse af naturen, som fracking er, og "Promised Land" er hårdt fordømmende over for de metoder, som naturgasselskaberne bruger.

Men filmen er også et levende og begavet portræt af en ærkeamerikansk form for lokalsamfund, som er ved at uddø. For selv om den argumenterer for, at fracking ikke er nogen snedig måde at løse sine problemer på, ændrer det ikke ved, at filmen også skildrer, at det klassiske landbrugssamfund har meget svære kår i nutiden. Og det sker vel at mærke på en indsigtsfuld og overraskende usentimental måde, hvor man forstår, at nogle siger ja til et økonomisk attraktivt tilbud, samtidig med at pointen, om at fracking er noget skidt, altså også kommer tydeligt igennem.

Oveni har "Promised Land" så også Matt Damon i den måske bedste rolle, jeg nogensinde har set ham i. Han er perfekt til at spille den her All-American fyr fra landet, som selv er overbevist om, at han kommer med et tilbud, der kan redde folks tilværelse. Hans medforfatter, Krasinski, har ikke samme dybde som aktivisten, men gør det dog o.k. Der er straks mere gods i Frances McDormand i en typisk småskæv rolle som Damons makker, og i Rosemarie DeWitt som byens søde skolelærer.

"Promised Land" fik ikke mere end et par uger i de danske biografer, men jeg er glad for, at jeg nåede at få den set. Det er en virkelig vellavet lille film, som er usædvanligt low-key af Van Sant at være, men som giver et utrolig troværdigt portræt af en del af USA, som er ved at forsvinde. Og som dygtigt peger på nogle svære problemstillinger uden at påstå, at der findes nemme løsninger. Fem små stjerner herfra.
Promised Land