Dragen Smaug er fin, men Jackson strækker stadig historien alt for langt ud

3.0
Anden del af Peter Jacksons "The Hobbit" måtte i sagens natur blive en fortælling med endnu mere rejsen rundt, eftersom den dækker bogens midterstykke, fra heltene har undsluppet goblinkongen, og til de trænger ind i The Lonely Mountain, hvor Smaug har besat det gamle dværgerige og bogstaveligt talt har begravet sig i dværgenes enorme guldskat.

Den her del af historien er faktisk ikke helt nem at omsætte til film, fordi den er så voldsomt episodisk. Bilbo og dværgene møder først den ene fare, så den næste, og hver af dem udgør sit eget afsluttede kapitel. Det giver et hakkende flow i fortællingen, som glider nemmere ned på bog, fordi man der sidder og selv forestiller sig de eventyrlige scenerier. På film bliver det bare meget abrupt, når scenerierne netop skifter hele tiden. Jackson har forsøgt at kompensere ved at tilsætte sin egen, mere sammenhængende baggrundshistorie om en bande orker, der hele tiden jager dværgene, og om hvordan Sauron med hjælp fra orkerne begynder at genopbygge sin onde magt, som vi jo godt ved vil kulminere i "The Lord of the Rings". Plus at begivenhederne generelt er speedet op - der er fx et sted, hvor heltene i bogen sidder fanget i flere uger, men er det i mindre end et døgn i filmen.

Jeg kan godt se, hvad det er, Jackson prøver at gøre for at skabe en mere filmisk historie, men jeg synes bare ikke, det holder helt. For det første har filmen en alt for flad spændingskurve - for nok er "The Hobbit" grundlæggende et letbenet eventyr, men det er også møgfarligt, når heltene møder edderkopper og drager, og det får Jackson simpelt hen ikke bygget godt nok op på film. Sekvenserne med monstre og action har masser af fart, men det bliver så ikke til mere end sjove actionkoreografier i højt tempo. Der mangler den opbygning og det overblik over scenerne, som kunne få én til at tro på, at heltene faktisk er i fare. Og værst af alt får den indlagte actionsekvens i The Lonely Mountain også en del af logikken til at flyve ud af plottet, omkring at Smaug vil tage hævn over menneskene i Lake-town.

Tilsvarende kan man undre sig, over at Sauron bliver så synlig i baggrundshistorien - for hvorfor skal der så gå 60 år før den store konfrontation i "The Lord of the Rings"? Og i sin iver efter at skabe sammenhæng får Jackson også lige smidt én af heltene fra Ring-trilogien, Legolas, ind i handlingen her, hvilket bare virker fjollet ("nå, der er Orlando Bloom"). Dog toppet af, at der også lige skal påklistres et subplot om romance mellem dværg og elver, hvor Evangeline Lilly absolut er en lækker action-elverdame, men altså ... filmen er lang nok i forvejen.

Så jeg synes altså ikke, det lykkes Jackson og hans medforfattere at komme helt i mål med at omskrive et svært bogforlæg til et godt filmmanuskript.

Til gengæld er den visuelle side af filmen igen forrygende. Der er fine detaljer i både totalbilleder og closeups af Middle-Earths skiftende lokationer, og alle vil være enige om, at Smaug er én af de fineste filmdrager nogensinde, i øvrigt også med smukt stemmearbejde af Benedict Cumberbatch. Ud over de mere monstrøse dele - Mirkwood er ligeledes fin - synes jeg, man skal lægge mærke til, hvor fantastisk flot Lake-town er visualiseret som en by, der faktisk ligger ude på søen. Her dukker Stephen Fry også op og underholder ved at være meget Stephen Fry'sk som Lake-towns stærkt korrupte borgmester. Blandt rollerne er det derudover rigtig fint, at Martin Freeman træder klart mere i karakter som den snarrådige version af Bilbo - helt i tråd med karakterens udvikling i bogen.

Egentlig synes jeg, at der er flere ting, som lige er et hak bedre i "The Desolation of Smaug", end de var i "An Unexpected Journey". Den føles ikke nær så langtrukken, og der er som nævnt stadig fuld valuta i de eventyrlige billeder inklusive en storslået drage. Men omvendt er toeren stadig en langtrukken film, som mangler noget basal spænding. Og her bliver det altså synligt, at Jacksons omskrivninger af historien ikke alle er vellykkede. Så jeg ender på tre store stjerner denne gang.

Bonusinfo - page count: "An Unexpected Journey" nåede til side 112 i min paperback-udgave af "The Hobbit", og "The Desolation of Smaug" bringer os faktisk helt om på side 232. Da toeren også har lidt kortere spilletid, giver det en klar forbedring fra 0,66 forbrugte sider pr. filmminut i etteren til nu 0,75 sider pr. filmminut i "The Desolation of Smaug". Til gengæld er det stærkt bekymrende, at der kun er 53 sider tilbage til den tredje helaftensfilm!
Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark - 2 D