Forrygende ensemble i bidskt familieopgør

4.0
Et hus på landet i Oklahoma er omdrejningspunktet for dette kammerspil, hvor en familie mødes og så at sige smider deres beskidte vasketøj i hovedet på hinanden. I huset bor et ældre ægtepar, hvis forhold ikke er rosenrødt. Han er dranker, hun er kræftsyg og bitter. Da han en dag går sin vej, tilkalder hun deres tre døtre inklusive familie, og så begynder sandhederne ellers at flyve gennem luften.

"August: Osage County" er oprindelig et teaterstykke af Tracy Letts, der vandt en Pulitzer-pris for det. Og man må sige om Letts, at han ikke ligefrem ser lyst på menneskeheden. Flere af hans stykker handler om giftige konflikter i familier og kæresteforhold, og det her er ingen undtagelse. Det overordnede tema i "August: Osage County" er ganske klassisk: At den dårlige bagage går i arv. Og det bliver foldet ud i et ekstremt velspillet rivegilde, hvor lagene ét efter ét bliver skrællet af.

Det er på den måde meget klassisk teater, men Letts' stykke er virkelig godt skruet sammen - der er bl.a. et par seriøst overraskende twists undervejs, hvilket er godt klaret i en historie, som basalt set foregår på kun én lokation. De bliver så også dygtigt leveret af instruktør John Wells, som primært er kendt som producer, men her viser, at han absolut også har talent for selv at sidde i instruktørstolen.

Derudover er "August: Osage County" ikke mindst en imponerende opvisning i skuespilkunst. Historien indeholder en hel række fyldige roller, og de bliver alle som én spillet med stor klasse. Meryl Streep spiller med hele sin vanlige tyngde og præcision som den selvmedlidende, manipulerende mor, og overfor hende er Julia Roberts strålende som den ældste datter - hende, der forsøger at være voksen og ansvarlig, men alligevel må se mange ting smuldre mellem fingrene. Det er en usminket, slidt udgave af Roberts, vi ser her, og det er den bedste alvorlige rolle, jeg nogensinde har set hende i.

Ud over de to bliver der altså også fyret godt op i mange andre roller. Chris Cooper med en helt forrygende scene som den trods alt lidt anstændige svoger. Julianne Nicholson i en dejligt diskret spillet rolle som Roberts' yngste søster, der vel er familiens mest menneskelige ansigt. Benedict Cumberbatch i en helt atypisk rolle som usikker, underkuet søn. Margo Martindale, Dermot Mulroney, Juliette Lewis - der er virkelig enormt meget godt skuespil i denne film.

Skuespillerne er så absolut den bedste grund til at se filmen, men overordnet er det altså en virkelig vellavet, skarp og grim historie, som dog også indeholder nogle skud kulsort humor. Som film er "August: Osage County" dog stadig ret fastlåst i sin oprindelige teatralske ramme, og der er givetvis nogle, som vil spørge, hvad pointen er med en historie, hvor alle medvirkende er så konsekvent onde mod hinanden. Men hvis man er til den her form for bidskt, konfliktfyldt drama, er "August: Osage County" i den grad værd at se. Fire meget store stjerner herfra.
Familien