Actionthriller i god flyvehøjde ender desværre med en mavelanding

3.0
Siden succesen med "Taken" har Liam Neeson fået sig en overraskende renæssance som aldrende actionstjerne, og "Non-Stop" føjer endnu en passabel titel til den del af hans CV - som faktisk har gjort Neeson til én af de Hollywood-stjerner, der lige nu tjener flest penge hjem til sine producere.

I "Non-Stop" spiller Neeson en desillusioneret, fordrukken air marshal, som har ansvaret for sikkerheden på et fly fra New York til London. Da flyet er kommet ud over Atlanterhavet, begynder mareridtet: Han får en besked fra en anonym afsender, der kræver 150 mio. dollars fra flyselskabet, for ellers vil der blive dræbt én på flyet hvert 20. minut. Det står hurtigt klart, at truslen kommer fra én af de ombordværende, og så begynder jagten på den luskede afsender, samtidig med at heltens blakkede personlighed kommer i spil.

"Non-Stop" er instrueret af Jaume Collet-Serra, der også instruerede Neeson i den glimrende spionthriller "Unknown", og han viser igen, at han kan sit håndelag. Historien er basalt set en variation over gåden om det lukkede rum, men Collet-Serra leverer den tight og ganske medrivende med effektiv brug af den konstante nedtælling til nye problemer. Derudover bliver helten og en lille håndfuld andre nøglepersoner hurtigt og præcist etableret, så man har dem at relatere til, samtidig med at man konstant gætter på, hvem der er skurken.

Desværre bliver det med skurke-gætteriet lige drevet en omgang eller to for langt ud, for "Non-Stop" viser sig at være én af den slags film, hvor der kommer twist på twist på twist på twist, der holder spændingen kunstigt i live, men samtidig også driver plottet længere og længere ud på overdrevet. Og til sidst kommer der så en alt for overdreven spændingssekvens, som endeligt bryder den ellers fint etablerede suspension of disbelief. Det bliver lige lidt for meget og for langt ude, og derfor taber filmen også pusten og spændingsniveauet, før den er landet.

Neeson er ellers fin i hovedrollen med den der naturlige pondus, han har, både fysisk og menneskeligt. Og det vil formentlig hjælpe på de fleste historier, at man placerer Julianne Moore i sædet ved siden af helten. Derudover har filmen en stribe solidt udførte biroller, hvor det især var fint at se Michelle Dockery (Lady Mary fra "Downton Abbey") glide overbevisende ind i rollen som senior-stewardesse. I øvrigt med Oscar-vinder Lupita Nyongo'o som makker.

"Non-Stop" er en ganske passabel gang underholdning, som er lavet med stor professionalisme fra alle involverede. Desværre forfalder instruktør Collet-Serra til at give den ekstra gas med store armbevægelser og lettere fortænkte twists mod slutningen, hvor filmen nok ville have haft bedst af at fortsætte i den mere afdæmpede, tilstræbt realistiske tone, som den fint får slået an fra start. Derfor kommer "Non-Stop" heller ikke i mål som den tætskårne actionthriller, der bliver lagt op til, men i stedet en lidt mere tam omgang.
Non-Stop