Lyden af Vestegnen

3.0
Det er sjældent, at vi i Danmark ser film, der først og fremmest handler om at formidle miljø, stemning og lyd fra subkulturer, men det er lige præcis, hvad man får i rap-filmen "Ækte vare", som instruktør Fenar Ahmad har fået finansieret gennem New Danish Screen-programmet.

"Ækte vare" handler om en gruppe unge rappere fra Brøndby Strand, der drømmer om at få deres musik på YouTube og blive berømte, samtidig med at de begår lidt småindbrud for at have råd til udstyr og fest. Hovedpersonen, Michael, bliver spottet af en etableret rapper, som gerne vil købe inspiration og vers. Derfra udspiller der sig så en klassisk konflikt omkring muligheden for at forfølge sin egen drøm kontra loyaliteten over for vennerne, samtidig med at det naturligvis ikke er uden omkostninger at sælge sit talent til den ældre stjerne.

Michael spilles af Kian Rosenberg Larsson, som under kunstnernavnet Gilli har været et hypet upcoming navn i dansk rap i det sidste år eller to. Gilli er selv fra Vestegnen, og man får fornemmelsen af, at det liv, der skildres i "Ækte vare", er pænt tæt på hovedpersonernes egne oplevelser. Det er stemningen af vestegn, af at leve i sit eget lille univers på kanten af samfundets regler, som gennemsyrer både filmen og den rap eller grime, som boomer effektivt igennem filmen fra start eller slut.

Selve handlingen er som nævnt forholdsvis klassisk for denne type historie. Ung fyr får et attraktivt tilbud, som lokker ham til at forlade det fasttømrede sammenhold med vennerne i jagten på succes og lidt mere glamour end hverdagen, og som også ender med at give problemer i forhold til den barndomsveninde, han måske er forelsket i. Det er en typisk coming-of-age-historie, som dog interessant nok bliver fortalt med en vinkel, hvor der ikke for alvor bliver stillet spørgsmålstegn ved røddernes livsstil med småkriminalitet og voldelig selvjustits. Det bliver bare accepteret, at det er sådan, det er, og det vigtige er de menneskelige relationer i det.

Instruktør Ahmad har haft en forholdsvis lille historie at arbejde med, og det virker, som om ganske meget er improviseret frem - helt usædvanligt er der ikke krediteret nogen manuskriptforfatter; der er blot en henvisning til, at "Ækte vare" er baseret på et andet filmmanus. Og derfor kommer det også til at virke, som om historien bliver strukket til det maksimale via flere musikvideo-agtige sekvenser, som godt nok understreger filmens temaer, men også bare bliver for lange.

Til gengæld er der en helt basal råhed og intensitet i skildringen af miljø og mennesker, som virker utroligt overbevisende. Det gælder især, når musikken kommer ind over, for den har virkelig nerve og vestegnssjæl. Gilli er uden tvivl er et stort talent, for hans vers bliver leveret imponerende præcist, hårdt og også med et fint spil på ord i denne danske udgave af rappens gangsta-manerer. Især "Fuck S.U." aka "Knokler hårdt" sidder lige i skabet, og filmen er naturligvis koordineret med udgivelsen af Gillis første solo-EP, der også hedder "Ækte vare".

Tilsvarende er der glimrende performances fra Benny Jamz og Lirim Jusufi, der spiller et par af Michaels venner. Den bedste rolle i slænget tilhører dog Ali Sivandi, der modsat de andre ikke er rapper uden for filmen, men til gengæld er virkelig overbevisende som Michaels udadvendte, impulsive bedsteven. En fin kontrast til Michael, som Gilli leverer meget eftertænksomt og introvert, godt understøttet af Ahmads instruktion, der sætter ham sympatisk i centrum. Endelig er der også glimrende biroller til Maria Erwolter som Michaels mor og Frederik Christian Johansen som den producer, Michael kommer til at arbejde sammen med.

"Ækte vare" er en film, der savner lidt mere indhold i handlingen, og som derfor kommer til at gå lidt rigeligt i tomgang. Den er ikke helt helstøbt, men når den virker, har den en imponerende nerve og en virkelig nærværende skildring af det vestegnsmiljø, som historiens unge rappere drømmer sig ud af.
Ækte Vare