Gandolfini strålede til det sidste

4.0
Dette udmærkede lille hverdagsdrama vil sørgeligt nok først og fremmest blive husket for, at det indeholder James Gandolfinis sidste større filmrolle (selv om han vist nåede at indspille scener til yderligere en film, før han sidste år døde af et hjerteslag).

"Enough Said" handler om Eva - en midaldrende, fraskilt kvinde, der ernærer sig som selvstændig massør og har en teenagedatter, som snart flytter hjemmefra, fordi hun skal starte på college. Til en fest møder Eva Albert, som også er fraskilt og har en datter på vej på college. Efter en lidt tøvende start indleder de et forhold, men det begynder at blive forsuret, efter Eva opdager, at én af hendes klienter er Alberts ekskone, og Eva begynder at lytte til hendes beklagelser over eksmanden.

Det er en fin lille romantisk komedie for voksne, forfatter-instruktør Nicole Holofcener på den måde har fået skruet sammen. Holofcener har et gennemgående tema om selvværd og relationer i sine film, og det kommer også igennem her i portrættet af hovedpersonen, som netop lader andre få stor indflydelse på, hvad hun skal mene og gøre - frem for at stole på sin egen evne til at gøre det rigtige. Det bliver udmærket foldet ud i en stille, sympatisk fortællestil tilsat nogle gode dryp humor, hvor Eva ind imellem minder om en voksen Bridget Jones i sine forsøg på at redde sig ud af de kiksede situationer, hun får skabt.

"Enough Said" er dog en mere rolig og virkelighedsnær historie end Helen Fieldings chicklit, og det skyldes også en glimrende indsats fra skuespillerne. Særligt de to hovedroller, hvor Julia Louis-Dreyfus som Eva rammer en god balance mellem charme og småirriterende ubeslutsomhed. Men først og fremmest James Gandolfini, der spiller Albert med hele sin betydelige pondus. Det er den rolige, jordbundne version af Gandolfini, vi ser her, og han gør Albert til en stille, ukompliceret mand, der heller ikke er fejlfri, men stadig enormt elskelig. At samme skuespiller også excellerede i at spille psykopater og gangstere, er virkelig imponerende, og det er altså bare sørgeligt, at Gandolfini pludselig drattede om og døde.

Filmens øvrige persongalleri fungerer også fint, med Toni Collette og Catherine Keener i solide roller som Evas venner. Og så bliver Holofceners talent for personinstruktion understreget af, at der derudover er tre virkelig skarpe, troværdige teenageroller til Tracey Fairaway, Tavi Gevinson og Eve Hewson (datter af Bono). Jeg bed især mærke i 18-årige Gevinson, der faktisk er et kendt navn som blogger og redaktør af et onlinemagasin, men her minder lidt om den unge Michelle Williams.

"Enough Said" er som nævnt en glimrende romcom for voksne - en stille, uprætentiøs film, som bestemt ikke er epokegørende, men bare gør det, den gerne vil. Ikke mindst båret af dygtige skuespillere, der skaber nogle fine menneskeportrætter. Det bedste af dem kommer fra James Gandolfini, og derfor er det helt i orden, at "Enough Said" primært vil blive husket for hans medvirken.
Enough Said