Fast Not Furious

3.0
Ungdomsfilm, hvis omdrejningspunkt er to barndomsvenner, Nikolaj og Martin, der er vokset op til at blive et par rødder, der elsker biler og gaderæs. En bytur med et par andre venner ender med, at de kører ræs gennem byen - med katastrofale følger: Martin mister kontrollen over sin bil og kører en cyklist ned. Nikolaj og de to andre sidder i en stjålet bil og stikker derfor af, og det ender med, at Martin tager hele skylden og straffen for manddrab. Og da han kommer ud af fængslet, er intet, som det var før.

"Lev stærkt" er instrueret af Christian E. Christiansen, der også har været med på manuskriptet, og som tidligere har bevist, at han virkelig kan lave ungdomsfilm. Hans "Råzone" fra 2006 er måske den bedste danske film i genren siden årtusindskiftet. "Råzone" handlede om vilde piger, og med "Lev stærkt" tager Christiansen altså fat på de vilde drenge. Med en lidt mere forudsigelig film som resultat.

Denne type miljø er nemlig meget mere klassisk på film - unge fyre, der elsker fart og spænding, kører bil og ikke er bange for at lave lidt kriminalitet. Det er set før, hvor de grænseoverskridende piger i "Råzone" var klart mere unikke. Og derfor bliver "Lev stærkt" også i meget højere grad en fortælling, der lever på velkendte klicheer, som Christiansen så til gengæld serverer ganske kompetent.

Ikke mindst er scenerne med vild kørsel gennem Aarhus' gader flot lavet, med masser af tempo, spænding og hård klipning. Og så lige lidt ekstra lir a la Fast & Furious-filmene, som i virkeligheden ikke helt passer til denne film. For "Lev stærkt" er selvfølgelig mest en seriøs ungdomsfilm i den skandinaviske tradition, hvor moralen er, at man skal tage ansvar for sine handlinger og lade være med at forsøge at lyve sig gennem livet. Det sidste bliver især udtrykt igennem Nikolajs forhold til Signe, som er endnu en ting, der kommer imellem ham og Martin.

Hovedrollen som Nikolaj har Cyron Melville, der for længst har etableret sig som én af de mest spændende unge danske skuespillere, men som jeg faktisk synes er lidt fejlcastet her. Melville er en for blød og pæn dreng, der mangler den undertone af råhed, som ville gøre rollen helt troværdig. Det går langt bedre for Jakob Oftebro, der er filmens helt store oplevelse som Martin. Især efter han kommer ud og er røget på narko og bliver konfronterende, spiller Oftebro Martin med stor, overbevisende intensitet. Han er et åbenlyst talent, og hans præstation her bliver ikke mindre imponerende af, at han spiller på et fremmedsprog - for Oftebro er nordmand. I filmens tredje store rolle gør Danica Curcic det glimrende som Signe, og det bliver spændende at se hende løfte sig til en noget mere dramatisk rolle i den næste Jussi Adler-Olsen-filmatisering.

Alt i alt kommer "Lev stærkt" ikke helt op at ringe, og slet ikke i nærheden af en film som "Råzone". Christian E. Christiansen har godt nok det der sikre touch, som gør ham i stand til at levere en stilsikker, genrebevidst film. Men den formår ikke rigtig at hæve sig over klicheerne, hverken de danske eller amerikanske - selv om det selvfølgelig er svært at være uenig i filmens basale budskab om at tage ansvar for sit eget liv.
Lev stærkt