Minimimalistisk thriller om økoterror snubler til sidst

3.0
Tre militante miljøaktivister har fundet sammen om deres hidtil største aktion: De vil sprænge en dæmning i det nordvestlige USA som protest, mod at flodens økosystem bliver ødelagt. Forberedelserne af aktionen er nervepirrende, men efterspillet bliver endnu værre, for paranoiaen sætter ind, da de ikke føler sig 100% sikre på, at de kan stole på hinanden, eftersom de kun kender hinanden perifert.

"Night Moves" er en low-key thriller lavet på et lille budget - hvilket er typisk for forfatter-instruktør Kelly Reichardt, som er en indieinstruktør, der er kendt for at lave minimalistiske, Dogme-agtige film med stor social bevidsthed. "Night Moves" er som andre af hendes film primært en udforskning af hovedpersonerne, der etableres med simple midler.

Jesse Eisenberg spiller en ung mand, der arbejder på et nærliggende økolandbrug, men hvis baggrund man i øvrigt aldrig får præsenteret. Dakota Fanning har filmens bedste rolle som den aktivist, der finansierer aktionen, og som kommer fra en velhavende familie på østkysten. Peter Sarsgaard er gruppens tredje hjul, en tidligere militærmand, der nu er blevet mijøforkæmper. Det er klart en styrke ved filmen, at skildrer de tre som almindelige mennesker - de er ikke galninge, men blot genkendelige typer fra den del af den amerikanske venstrefløj, som er meget optaget af naturen og bæredygtig udvikling.

Men de er altså også terrorister - eller vælger at blive det. Filmen forklarer ikke det valg med andet end stort engagement og en frustration over, at ingen gør noget - og så måske lidt lyst til spænding oveni. Til gengæld udfordrer den valget af voldelige midler i form af Eisenbergs karakters arbejdsgiver, den økologiske landmand, som tror på at skabe forandringerne nedefra. Og så skildrer den altså ikke mindst de psykologiske omkostninger, og hvordan de ekstreme midler pludselig stiller hovedpersonerne i en helt anden situation, som de ikke har kontrol med.

Reichardt bygger filmen dygtigt op med en afdæmpet, underspillet spænding, understøttet af billeder af en rå natur, hvor man hele tiden har fornemmelsen af, at der venter en eksplosiv udvikling lige om hjørnet. Og de tre dygtige skuespillere fungerer glimrende i hovedrollerne - som nævnt er det især Fanning, der brænder igennem. Men desværre falder "Night Moves" så noget sammen i sidste akt, som virker utroværdig og ude af trit med resten af filmen. Det gælder også valget af visuelle virkemidler, som tager et lidt for langt spring væk fra den hårde realisme, filmen starter med.

Og dermed bliver "Night Moves" en film med mange gode tilløb, som den altså bare ikke får afrundet ordentligt i en slutsekvens, der kører af sporet.
Night Moves