Bedre sent end aldrig

4.0
Hvor er jeg taknemmelig for, at Eastwood selv greb roret og lod sin mest berømte karakter genopstå syv år efter "The Enforcer" - en film der oprindeligt skulle have været den sidste i rækken. Det havde sgu været ærgerligt at sige farvel til 'His Coolness' på et lavpunkt. Med dette fjerde kapitel, som Eastwood har instrueret, er skuden i den grad vendt.

Åbningsscenen alene lover en bedre film end den sidste. Kameraskuddene på vej ind i bilen og indeni under voldtægtsepisoden er mere virtuose end "The Enforcer" er på noget tidspunkt.

Spænding af den gode gammeldags slags gør comeback i serien. En af filmens bedste idéer er at lade morderen, som Harry jagter, være på en personlig vendetta, man som publikum sympatiserer med. Hun gør op med fortiden, et personligt mareridt, og det gør hende nådesløs og ustoppelig. Hun er i ubalance og har den grad af farlighed, som man har savnet i modspillet siden Andrew Robinsons psykopat i første film. Drabsscenerne er brutale og fandens kyniske, og Sondra Locke giver en fremragende præstation i den krævende rolle. I det hele taget er rollerne, modsat sidste film, glimrende besat.

En anden ting der bør fremhæves er flashback-sekvenserne til voldtægten (som er hele udgangspunktet). Eastwood glimrer igen i instruktørsædet her - vi får episoden i glimt, og det er nogle ubehagelige glimt. Særdeles virkningsfuldt brænde på bålet i filmens behandling af hævntemaet.

Og så er der vores mand i skysovs. Respekt til en gråsprængt Eastwood for at være mere frygtindgydende end nogensinde i rollen. Harry er blevet mere bister med alderen, og det får mig til at smile. Især når man hertil lægger nogle af seriens mest slagkraftige skuddueller. Og næverne taler også denne gang. Big time! Som i de gamle dage hvor Connery var Bond, bliver der endda tævet kvinder. Og nej, det må man selvfølgelig ikke, men det understreger, at filmen har kant, og helt ærligt....den madame er så ucharmerende og øretæveindbydende, at jeg indrømmet jublede, da Harry plantede en fodsål i hendes røv.

Jeg lander på fire store stjerner på grund af den mindeværdige finale i forlystelsesparken, som stadig holder. "Sudden Impact" er en glimrende actionthriller men også en forløsende film, der gav serien den oprejsning, den manglede.
Dirty Harry vender tilbage