Sortsynet moralsk drama om den kuldsejlede retfærdighed

5.0
Der gemmer sig tunge temaer og et lidet flatterende syn på menneskeheden i denne fortælling fra den russiske nordkyst. Forfatter-instruktør Andrey Zvyagintsev har ladet sig inspirere af dels virkelige episoder, dels Jobs Bog til sin historie om mekanikeren Kolya, som har fået sin jord og dermed sit hjem eksproprieret af et selskab styret af byens korrupte borgmester. Kolya har dog ikke tænkt sig at lægge sig ned uden videre, så han har fået en gammel ven, der nu er advokat i Moskva, til at komme og hjælpe sig med at få en rimelig betaling for jorden. Men derfra udvikler historien sig ikke helt, som nogen af de involverede havde forestillet sig.

I "Leviathan" skildrer Zvyagintsev først og fremmest den virkelighed, som mange almindelige russere må møde: Nemlig at landet er så gennemsyret af korruption og vennetjenester, at når større kræfter først kommer i bevægelse, har man ikke en chance som almindelig borger. For de magtfulde er ikke bange for at bruge deres magt, og de spiller ikke efter de officielle regler. Men selv en almindelig mand som Kolya er samtidig en del af systemet på det nederste niveau, når han uden beregning ordner politichefens bil.

Ud over at skildre den basale uretfærdighed i et samfund, hvor en borgmester kan bruge myndighederne til at trumfe sin egen dagsorden igennem, vender "Leviathan" dog også blikket kritisk mod manden, der udfordrer systemet. Og ikke mindst også mod de mennesker, der omgiver ham - hvor ikke alle er lige pålidelige i længden. Kolya selv er på ingen måde perfekt - en stædig, kolerisk mand, der i høj grad finder brændstof i sine daglige flasker vodka (et gennemgående træk hos filmens personer). Men i sidste ende skildrer filmen en række andre personer som endnu mindre sympatiske, og efterhånden som historien slår flere skarpe sving, stiller den grundlæggende spørgsmålstegn ved, om nogen mennesker er andet end sig selv nærmest.

Det er især her, at Zvyagintsev bruger parallellen til Jobs Bog - som også visuelt bliver understreget af grundsatte, rustne fiskekuttere og skeletter af store havdyr i vandkanten. Men det tema bliver igen vendt på hovedet. For hvor Job i Bibelen er en retfærdig mand, der gennem sine prøvelser opnår større visdom om Guds og menneskets roller i universet, er Kolyas historie en anden. Han kommer også igennem en serie uforståelige prøvelser, men der er ingen lærdom at trække ud af dem, for moralen er, at verden er uretfærdig.

Den tematisk komplekse historie om moral og retfærdighed præsenterer Zvyagintsev ganske underspillet - i en fortællestil, hvor publikum i høj grad selv skal drage de endelige konklusioner. Men hvor Zvyagintsev dog trækker polerne skarpt op via byens hykleriske præst, der prædiker, at man skal søge sandheden og efterleve de kristne dyder, selv om han udmærket ved, hvilken form for retfærdighed der bliver udøvet henne i domhuset.

"Leviathan" er på overfladen en simpel skæbnefortælling fra Udkantsrusland, men der er mange ting på spil i det rod af begivenheder, der rammer dens hovedpersoner. Den er køligt og målbevidst iscenesat af Zvyagintsev, der også får glimrende præstationer ud af sine skuespillere - særligt Aleksey Serebryakov som Kolya og Elena Lyadova som hans kone. Den har allerede vundet en Golden Globe som Bedste Udenlandske Film, og det er ikke noget tilfælde, at "Leviathan" også er blandt de to-tre film, som betragtes som favoritterne til at få en Oscar i samme kategori i weekenden. Herfra får den fem små stjerner med.
Leviathan