Snak er kun et fattigt ord

2.0
(Unrated Extended Cut)

Ridley Scott skal til at tage sig gevaldigt sammen, hvis tingene skal rundes ordentligt af. Jeg så ikke "The Counselor" i biografen. Jeg var begyndt at blive demotiveret i forhold til en instruktør, der ellers havde skænket mig nogle fantastiske øjeblikke. Det gjorde ondt, at jeg var nået dertil. Ikke at GIDE en Ridley Scott-film. Men sådan havde jeg det nu engang og ventede derfor til Blu-ray'en. En længere og bedre version kunne anes forude, som han trods alt havde for vane. Da en ven så fortalte mig, at den 20 minutter længere udgave løftede filmen, begyndte jeg at finde håbet frem. Men ak, Ridley, du forbliver i periferien

"The Counselor" har alle forudsætningerne. Udover den gamle kæmpe i instruktørsædet har den et særdeles delikat cast med både starpower og talent samt et manuskript af en anerkendt og højst interessant forfatter. Men hvor Cormac McCarthy var i de helt rette hænder, da Coen-brødrene lavede mesterværket "No Country for Old Men", så virker det underligt forglemmeligt her. Hvor pointerne om den menneskelige grådighed som stiger i takt med samfundets forråelse var poetiske og samtidig knivskarpe i Coen-land, så er de her klodsede og alt for direkte.

Det hele handler om ordene. McCarthy har skrevet et helt vildt lækkert og velklingende manuskript, men det er bare et dårligt match med Scotts ligefremme 'no bullshit'-stil, som han har sværget til i snart mange år. Jeg tror ikke på karaktererne. Alle er så fandens velformulerede og snakker som om, de har øvet sig på deres sætninger. Selv bartenderen har visdomsord i ærmet. Jeg købte den bare ikke. Der er nogle fremragende monologer i filmen - den mexicanske 'Godfathers' tale i telefonen til vores titelkarakter er eksempelvis blændende. På papiret.

Måske McCarthys ord er så velskrevne, at kun de bedste instruktører han tøjle dem. Jeg ved det ikke. Jeg konstaterer desværre bare, at selv de veloplagte skuespilpræstationer fra filmens fem stjerner ikke kunne få mig til at interessere mig for dem. Langt fra endda. Den fattige historie er så ustruktureret og ufokuseret fortalt, at det var svært at føle noget som helst faktisk.

Ridley, for fa'en.
The Counselor