Et skrækkeligt onenightstand

4.0
Hypet horrorfilm, der fik strålende anmeldelser i USA og efter en lige så god modtagelse på CPH:PIX nu også er røget i almindelig biografdistribution herhjemme.

Hovedpersonen er en ung studerende, der dater en tilsyneladende sød fyr. Men da de første gang dyrker sex, bedøver han hende, og da hun vågner op, udpeger fyren et overnaturligt væsen, som nu vil være efter hende, til hun selv giver forbandelsen videre ved at dyrke sex med en anden. Hvis ikke, vil monstret dræbe hende og derefter gå tilbage til den fyr, hun fik det fra.

"It Follows" er med andre ord baseret på en klassisk slasher-logik om farlig sex, og det, der får filmen til at fungere, er selve konceptet i dens monster. En usynlig forfølger, der godt nok kun bevæger sig i gåtempo efter dig, men til gengæld aldrig giver op. Det giver en fin udvikling, hvor heltinden først skal overbevise sin søster og deres nærmeste venner, om at truslen er virkelig, og derefter kan de flygte og prøve at lægge planer - men monstret kommer altid til sidst. Og det skaber en konstant snigende uhygge, som faktisk bliver understøttet fint af, at der ikke er nogen større forklaring på, hvad der foregår, ud over at heltinden gik i seng med den forkerte.

Der er fine klassiske gysermomenter i det gentagne spil med, hvornår man igen vil se monstret komme vandrende i yderkanten af billedet, og forfatter-instruktør David Robert Mitchell får også med simple, men effektive midler etableret den akutte fare, når den usynlige forfølger kommer helt tæt på. Ligesom de unge skuespillere i øvrigt gør det fint med en god Maika Monroe i spidsen. Mitchell viser et solidt talent for at skabe spænding og stemning uden at gå amok med store armbevægelser, og "It Follows" er klart én af den slags effektive lavbudgetgysere, som kan sende en ung instruktør videre til langt større opgaver.

Når det er sagt, fremstår Mitchell som en bedre instruktør end manuskriptforfatter, for filmens indre logik hænger ikke helt sammen omkring det logistiske i at få flyttet hovedpersoner vs. monster rundt mellem forskellige lokationer. Tilsvarende tager historien også nogle ubegrundede krumspring, da hovedpersonerne synes at trække ideer til at bekæmpe monstret ud af den blå luft. Og man kan helt sikkert diskutere, hvad man egentlig skal synes om en horrorfilm, der slet skjult handler om kønssygdomme og reelt prædiker seksuel afholdenhed for unge (og ikke ét ord om prævention er der i den forbindelse). Men det er en generelt vellavet film i klassisk slasher-stil, som lander på fire små stjerner hos mig.
It Follows