Kort historie lang

1.0
Dansk romantisk komedie, der konceptuelt er bygget op omkring et års fester og sammenkomster i en løst sammentømret vennekreds. Her følger vi Ellen, der starter med at have en affære med én af mændene i kredsen. Affæren synes dog at være dødsdømt, fordi han ikke rigtig har tænkt sig at gå fra konen, og efter et par skuffelser får det Ellen til også at interessere sig for andre mænd.

"Lang historie kort" er lavet af to nye navne i dansk film - May el-Toukhy har instrueret og også skrevet manuskriptet sammen med Maren Louise Käehne. Det er spillefilmdebut for dem begge, og ideen med at bruge diverse festlige lejligheder som nedslagspunkter er god. Det er i hvert fald meget genkendeligt med den her vennekreds, hvor folk kender hinanden på kryds og tværs og er bragt ind af forskellige relationer, som betyder, at der hele tiden er grupper i gruppen, som er tættere på hinanden. At folk mere eller mindre belejligt falder for hinanden i sådan en kreds, er også et oplagt udgangspunkt for både drama og komedie. Og det fungerer fint at klippe fra fest til fest og på den måde drive historien fremad.

Og det var så sådan cirka, hvad jeg havde at skrive af pæne ting om "Lang historie kort". For den er simpelt hen ikke ret interessant. Jeg kan godt skimte, at der er intentioner om at skildre det moderne parforhold med et glimt i øjet, og at der er nogle mere seriøse temaer om forstillelse og facade underneden. Men det kommer bare ikke rigtig nogen vegne, og historiens centrale kærlighedsforhold er hverken særlig vedkommende, romantiske eller sjove. Dertil kommer, at el-Toukhy og Käehne ikke viser større talenter for instruktion og manuskriptskrivning. Jeg tror snildt, jeg kunne skære halvdelen af scenerne og halvdelen af replikkerne i denne film væk, for jeg sad med en konstant følelse af tomgang og fyldsnak, mens plottet udviklede sig ad helt klichéagtige romcom-spor.

Og for at gøre det endnu værre er Mille Hoffmeyer Lehfeldt helt skidt kørende som Ellen. Det er én af den slags roller, hvor skuespilleren virker usikker, og replikkerne bare ikke sidder der, og når hun samtidig er skrevet som en slags Bridget Jones, der er blevet ganget med Nynne og gjort tilsvarende mere forfjamsket og famlende ... så savner rollen noget så simpelt som charme, der kan få tilskuerne til at interessere sig for hendes kærlighedsliv. Som så i øvrigt ikke får særligt virkningsfuldt modspil fra hverken Ola Rapace som den umådeligt fesne gifte mand eller Jens Albinus som den nærmest gennemsigtige fyr, hun også falder for.

Der er så langt mere bund i nogle af birollerne, hvor Peter Gantzler er rigtig sød som den rare bløde mand, og hvor Trine Dyrholm igen lyser op med sit store talent i godt gnistrende samspil med Danica Curcic som hendes kæreste. Dyrholm kan altså noget med at skifte overbevisende mellem typer, som få andre danskere kommer i nærheden af. Men hov, så havde jeg da alligevel lidt mere positivt at skrive ...

Samlet set er "Lang historie kort" dog en ørkenvandring af en romcom-kliché, der vist gerne vil kloge sig på parforhold, men bare går i ligegyldig og tandløs tomgang. Den burde have heddet "Kort historie lang".
Lang historie kort