I'll be back ... in the past ... again?

3.0
Femte runde med terminators leger med den handling, som tidligere er etableret, primært i de to første film. "Terminator Genisys" starter nemlig med, at fremtidshelten John Connor sender sin kommende far, Kyle Reese, tilbage til 1984 for at redde sin mor og vende kampen mod maskinernes overherredømme. Ganske som vi kender det fra tidligere film. Men denne gang lander han i en verden, som er forberedt på, at han kommer, fordi både mennesker og maskiner i fremtiden er blevet ved med at forsøge at ændre fortiden ved at sende soldater tilbage.

Der er altså dømt kreativ omskrivning af Terminator-kronologien for at holde serien i live, og især starten på filmen fungerer fint, netop fordi den twister de scener og det plot, som vi kender fra tidligere, særligt ved at trække nogle konsekvenser fra toeren tilbage til etteren. Og derfra går det i højt tempo af sted i nye tidshop, hvor heltene forsøger at finde det rigtige tidspunkt at stoppe Skynet-systemet på, naturligvis hjulpet af en nu aldrende og lettere ramponeret Arnold Schwarzenegger-robot, mens de konstant jages af én af de farlige formskiftende T-1000-modeller, og man i øvrigt heller ikke kan være sikker på, at alle venner forbliver venner.

Der er med andre ord masser af muligheder for action- og jagtscener, som instruktør Alan Taylor udnytter ganske kompetent, mens plottet stille og roligt omskriver alle kendte fakta fra resten af serien. Og det er så der, jeg synes, at "Terminator Genisys" lige kommer ud over en kant, som måske var uundgåelig, men alligevel kapper meget af intensiteten.

De overordnede plotlinjer i Terminator-serien har fra start været ét stort tidsparadoks, men de første fire film har trods alt holdt fast i en gennemgående stemning af desperat kamp mod undergangen. Her når vi så ud over det punkt, hvor plottet bliver uvedkommende, fordi det nu er endegyldigt etaberet, at alt kan ændres ved at sende mennesker og maskiner frem og tilbage i tiden. Det anerkender filmen tilmed ved at lade Schwarzenegger fyre en gang science babble af som forklaring på tidsrodet - og derefter gøre grin med det. Og dermed laver filmen altså et lille, men væsentligt skift i genre fra actionthriller til actionkomedie.

Det skift bliver selvfølgelig også understøttet af, at Schwarzenegger er blevet en ældre herre, så der er behov for både pseudoforklaringer og jokes, der adresserer hans alder. Og så er det altså også lidt den lette brigade af yngre skuespillere, som denne gang har fået lov til at udfylde seriens ikoniske roller. Jason Clarke er en o.k. John Connor, men Jai Courtney er derimod en temmelig fesen Kyle Reese. Som Sarah Connor kæmper Emilia Clarke (aka Daenerys Targaryen) det bedste, hun har lært, men jeg savner Linda Hamiltons mere rå stil i rollen.

"Terminator Genisys" er på mange måder ganske velfungerende actionunderholdning, men den kommer ikke ud over fornemmelsen af at være en gang kogen suppe på gammelkendte ben. Og så gør det altså ikke noget godt for filmen og serien, at den flytter større fokus over på humor - på bekostning af spændingen.
Terminator Genisys - 2D