Mission to Mars (eller: Er Matt nu blevet væk igen?)

4.0
En bemandet mission til Mars bliver overrasket af en voldsom støvstorm og må efterlade en astronaut, som de tror er blevet dræbt. Men han har overlevet ved et lykketræf, og helt alene på en fremmed planet går han i gang med det umulige projekt: At holde sig i live og få kontakt til NASA hjemme på Jorden.

"The Martian" er baseret på den populære roman af samme navn af Andy Weir - der var it-programmør og startede med at udgive historien som e-bog, før den blev samlet op af et stort forlag. Weir er selv fan af klassisk sci-fi, og "The Martian" er lige præcis det: Hardcore science fiction i den klassiske forstand, hvor forfatteren går op i at skrive noget, der videnskabeligt hænger sammen.

Og det er så det, man får: En fascinerende historie om, hvordan det teoretisk set kan lade sig gøre at overleve helt alene i månedsvis på Mars, hvis bare man har et par højteknologiske dimser, en septiktank og en uddannelse, der gør én i stand til at regne den ud. Selvfølgelig kombineret med den menneskelige historie om viljen til at overleve - og på den anden side af fortællingen viljen til at gå ekstremt langt for at hente én strandet astronaut hjem.

Det bliver solidt og overbevisende leveret af Ridley Scott, der dygtigt bygger drama og følelser ind med en temmelig afdæmpet fortællestil (for hey, der er egentlig rimelig kedeligt deroppe på Mars). "The Martian" er en rigtig flot produktion med troværdigt design af både Mars-landskaber, rumscener og diverse teknologisk isenkram, som skal til for at få os til at tro på en basalt set voldsomt usandsynlig historie. For selv om videnskaben nok holder, er det selvfølgelig stadig de helt små marginaler, der afgør, om helten overlever.

Han bliver i øvrigt særdeles solidt spillet af Matt Damon, der er en del mere sympatisk her, end da han var blevet væk i et sort hul i "Interstellar". Og selv om han er så alene, som nogen kan blive, er han omgivet af et virkelig solidt cast - folk som Jessica Chastain, Jeff Daniels, Kristen Wiig, Kate Mara og Chiwetel Ejiofor leverer deres biroller superpræcist, og man kan se, hvor rutineret en instruktør Scott er i den måde, han i bittesmå klip bruger Mackenzie Davis som det menneskelige ansigt på håbet hjemme i USA.

"The Martian" er nemlig en positiv film på en rigtig god måde. En film, der tror på videnskab, på viljen til at overleve, på at mennesker grundlæggende set gerne vil hjælpe hinanden. Vellavet og særdeles solidt leveret af samtlige involverede. Men så heller ikke mere end det.
The Martian - 2D