Dinsdale?

4.0
Når man taler om britiske gangstere, er der formentlig ikke noget navn, der er mere berømt og berygtet end Kray. Som i tvillingerne Ronnie og Reggie Kray, der i 60'erne ledede én af Londons dominerende bander, og som var frygtede for deres usædvanlige brutalitet.

Kray-brødrenes historie er tidligere blevet fortalt på film, og denne gang er det med Brian Helgeland som forfatter-instruktør. Helgeland er primært kendt som en rutineret manuskriptforfatter og har en hel del hårdkogte krimier og thrillere på CV'et, men her giver han fortællingen et sorthumoristisk twist, der giver "Legend" en tone a la Guy Ritchies gamle britmob-film.

Helgeland bygger overraskende nok handlingen op, så den følger historien om Reggies ægteskab med en pige fra brødrenes gamle kvarter i East End. På den måde bliver filmens dramatiske kerne en historie om en naiv og skrøbelig ung kvinde, der falder for den smarte bad guy - med tragiske konsekvenser. "Legend" kommer også godt omkring Kray-brødrenes kendis-status i 60'ernes Swinging London og de saftige skandaler, det førte til.

Til gengæld beskæftiger filmen sig ikke ret meget med det, de to Krays egentlig stod for, nemlig den organiserede kriminalitet. Det bliver mest brugt til nogle britmob-stiliserede intermezzoer med voldsscener, men man får aldrig rigtig belyst, hvad deres lyssky forretninger helt præcist gik ud på - og det virker ret besynderligt i en film om gangsterbosser.

På trods af det holdt "Legend" dog alligevel mig fanget hele vejen. Til dels fordi Helgeland får den leveret ganske stilfuldt, men først og fremmest på grund af Tom Hardy i den dobbelte hovedrolle som Reggie og Ronnie Kray. Hardy har flere gange tidligere vist, at han kan spille hårde mænd med en tydelig psykopatisk kant, og det talent udnytter han til fulde her. Endda i to ret forskellige roller: Reggie er den relativt afbalancerede bror, der er snu og veltalende og kun eksploderer under pres. Mens Hardy omvendt portrætterer Ronnie som decideret sindssyg - en evigt tikkende bombe, der mentalt befinder sig så langt fra virkeligheden, at man såmænd godt kunne tro på, at han følte sig forfulgt af et kæmpestort pindsvin kaldet Spiny Norman.

Det er en ren tour-de-force fra Hardys side, og han gør egenhændigt "Legend" seværdig. Filmen er som helhed også ganske velfungerende, hvis man ser den som ren sorthumoristisk britmob-underholdning, men det harmonerer ikke helt med den tragiske kærlighedshistorie, som faktisk er kernen i handlingen. Og jeg ville under alle omstændigheder hellere have set et mere alvorligt portræt af Kray-brødrene. Så den kommer kun lige op på fire små stjerner hos mig.
Legend