Bøller i banken

4.0
Jeg var ret spændt på Adam McKays første alvorlige spillefilm. Siden karrierestarten har jeg været stor fan af hans topdidotiske komedier (selvom Will Ferrells aktie er stor her). Noget af det sjoveste er faktisk at høre ham på et kommentatorspor, hvor jeg også hurtigt fandt ud af, at han havde et virkelig skarpt hoved skruet på.

Så helt så overrasket er jeg ikke over, at McKay er lykkedes med sin mission. At lave en to timer lang ikke-kedelig film om finanskrisen set fra en flok talnørders side er dog lidt af en opgave, men den er faktisk løst her. McKay har sagt, at hans indgang til at lave filmen var erkendelsen af, at finanskrisen slet ikke er så kompliceret, som mange gør den til. Og noget kunne tyde på han har ret, for med "The Big Short" gøres et fortrinligt stykke arbejde omkring at belyse og forklare krisens grundmekanismer. Og når det bliver allermest teknisk, hives kendte ansigter fra popkulturen ind foran kameraet og skærer det ud i pap for en. Smart og sjovt.

McKays leg med at bryde den fjerde mur fungerer i det hele taget glimrende. Det kunne have ødelagt filmen fuldstændig, men fordi legen begrænser sig til kun én af de mange centrale karakterer, bliver det en fortælleteknisk fordel. Ryan Gosling som ses i denne rolle, gør det samtidig godt, selvom det indrømmet ikke er den store skuespilfilm, hvilket skuffer mig lidt, når nu McKay har formået at samle et så imponerende hold. Brad Pitt giver en af karrierens mest kedelige præstationer og Steve Carrell er milevidt fra toppræstationen i "Foxcatcher" for et år siden. Her er han i bund og grund bare en depressiv udgave af Michael Scott fra The Office (med en grotesk dårlig paryk på). Den eneste der bidrager med noget interessant er ikke overraskende Christian Bale i rollen som excentrisk talknuser.

Det glæder mig, at McKays levende filmsprog gør stoffet ikke kun spiseligt men også appetitligt, for det er en ekstremt vigtig historie, han fortæller her og en historie, som desværre stadig er aktuel (som den deprimerende epilog minder os om til sidst). "The Big Short" er således et glimrende bevis på at, man godt kan lave en poppet film om virkelige hændelser uden at gå på kompromis med sandheden. Fire stjerner der IKKE taber i værdi.
The Big Short