Koldkrigstriumf

5.0
Bond-film nr. 2 er en af de bedste, der er lavet. Det er en gedigen koldkrigsthriller, der buldrer derudaf i et højt tempo og er tæt på konstant spændende takket være et klassisk spionplot, der på særdeles elegant vis udvikler sig. Der er nærmest en Hitchcocksk finesse over filmen, og alene klippearbejdet i actionscenerne er lysår foran sin tid.

Actionscenerne dominerer dog ikke, men de kommer til gengæld som perler på en snor. Flere står frem. Bådscenen er eksempelvis klassisk og visionær samtidigt, mens man bare må kaste håndklædet i ringen, når SPECTRE's luftvåben jager Connery på engen. Den hat, det suit - elegancen når helt nye højder! Og selvom scenen tyvstjæler fra "North by Northwest", så er den ikke desto mindre veludført. Og hvor jeg dog stadig elsker, at der ud af ingenting pludselig går western i den med den store kamp i sigøjnerlejren.

Men først og fremmest er det en medrivende film. Der serveres højoktan thriller-guf, som få gange er blevet matchet siden i serien. Slåskampen i toget er et pragteksempel, hvor det fysiske element for alvor mærkes med en ret så fremragende klaustrofobisk tilgang til fight'en. Og modstanderen Grant (spillet af Robert motherfucking Shaw!) er en virkelig god og intens skurk. On location-optagelserne i Istanbul bør bestemt også nævnes (især hvis man har været der. De funkler, og man mærker virkelig byen). Smukt iscenesat.

Absolut en af mine helt store Bond-favoritter og sammen med "Goldfinger" fungerer den som et 'blue print' til resten af serien.

Karakter: 9/10
Agent 007 jages