Disney på politijagt efter chauvinisme

3.0
Disneys seneste tegnefilm foregår i en antropomorf verden, hvor dyr af alle arter har udviklet et samfund, der til forveksling minder om vores nutid. Her rejser en optimistisk ung kanin fra sin gulerodsproducerende landsby til storbyen Zootopia, hvor hun som den første kanin nogensinde er blevet optaget på politiskolen. I starten er der ikke meget respekt for en politikanin, og hele hendes karriere kommer til at hænge på, om hun kan knække en mystisk sag om rovdyr, der går amok - med modvillig hjælp fra en bondefanger-ræv.

En politifilm i klassisk 80'er-buddy movie-stil var nok noget af det sidste, jeg forventede mig fra Disney. Så alene det er en positiv overraskelse. Og særligt samspillet mellem de to hovedroller, kaninen og ræven, fungerer fint i skabelonen - hvor kaninen er mønsterbryderen, og ræven er kynikeren, der selv er fanget i sin stereotypt luskede rolle.

Det er i det hele taget det store tema i "Zootopia" - at man ikke skal bedømme andre på frygt og stereotyper, men se dem som individer. Det bliver effektivt og charmerende serveret med to tykke streger under, men det virker trods alt også en smule fortærsket, fordi man efterhånden har set det i den ene tegnefilm efter den anden. Omvendt må man sige, at det virker som et relevant timet budskab i en film fra et land, hvor én af de førende præsidentkandidater lige nu mere eller mindre lover at forbyde hele befolkningsgrupper.

Samtidig er plottet i "Zootopia" dog også i den temmelig tynde ende med en efterforskning, der følger et tydeligt spor af krummer mod en yderst forudsigelig slutning. Så selv om filmen har masser af charme, en god del humor og skæg brug af dyrene i velkendte menneskeroller, synes jeg simpelt hen, den løber tør for benzin med lidt for lang spilletid tilbage. Det er slet ikke nogen dårlig film, men den kommer bare for tidligt til at køre i tomgang frem mod en ikke specielt overbevisende afslutning.

Der er i øvrigt en spøjs detalje, i at storbyen og dermed filmen hedder Zootopia i den amerikanske version, men at man åbenbart har vurderet, at ordspillet på Utopia ikke virkede så godt i andre lande - herunder Storbritannien, hvor by og film ligesom i Danmark hedder Zootropolis. Det betyder, at der må være lavet to forskellige engelske lydspor til filmen, hvor samtlige replikker, der indeholder byens navn - og det er en del - er indspillet to gange. Det virker alligevel som en hel del besvær at have for at tilfredsstille en detalje i sin markedsføring.
Zootropolis - 3 D - org.version