Brødrene Grimm møder H.C. Andersen i en unødvendig film

2.0
I fortsættelsen til "Snow White and the Huntsman" viser det sig, at den onde dronning har en gal søster, der mod nord regerer som Snedronningen og nu vil have fingrene i sin søsters megamagiske spejl. Hun får modstand af en lille gruppe helte, ledet af den jæger, der også hjalp Snehvide, og som selv har en dyster fortid i Snedronningens hær.

Fundamentalt set virker det bizart at lave en fortsættelse til Snehvide uden Snehvide, men det bunder i den skandale, der opstod, da det viste sig, at Kristen Stewart havde en affære med instruktøren af "Snow White and the Huntsman", selv om de begge var i faste forhold med andre på det tidspunkt. Det skabte åbenbart så dårlig stemning mellem Universal og Stewart, at selskabet valgte at droppe stjernen og i stedet satse på Chris Hemsworth som jægeren. Og derfor bliver Snehvide kun omtalt, men spiller ikke nogen egentlig rolle i "Winter's War".

I stedet får vi så et hæmningsløst eventyr-mashup, hvor forfatterne har muntret sig med at mixe Brødrene Grimm og H.C. Andersen til en moderne fantasy-udgave af eventyrene (ligesom i den foregående film). Her bliver historien fortalt endnu mere episodisk, ved at heltene på en klassisk eventyrrejse møder forskellige farer frem mod den endelige konfrontation med Snedronningen. På den måde får filmen en stil og stemning, der leder tankerne tilbage til "Hawk the Slayer" og andre B-fantasyfilm fra 80'erne - og det er egentlig ganske charmerende.

Men når det er sagt, er plottet i "Winter's War" temmelig forvrøvlet og klichéfyldt, og det skurrer ikke mindst, at man glad og gerne dropper en masse af de ting, som blev bygget op i den første film, fordi fortsættelsen har haft en svær fødsel.

"Snow White and the Huntsman" imponerede især med virkelig flotte visuelle effekter, og det har Universal taget konsekvensen af ved at sætte den effektansvarlige, Cédric Nicolas-Troyan, til at instruere "Winter's War". Desværre virker det bare, som om det har været at sætte sig mellem to stole. Effekterne i "Winter's War" er også ganske nydelige, denne gang naturligvis med fokus på sne og is - men de har slet ikke samme wow-effekt som i forgængeren. Og omvendt virker det ikke rigtig til, at Nicolas-Troyan har haft noget at bidrage med som instruktør, for filmen tuller bare skabelonagtigt og lettere usammenhængende af sted mod sit larmende klimaks.

Undervejs får vi lidt ekstra af Charlize Theron som Snehvides onde stedmor, og det er stadig ret underholdende. Emily Blunt er derimod ikke synderligt overbevisende som selvmedlidende snedronning, og Chris Hemsworth tager den på rutinen som jægeren - med fuldskæg og bister helteattitude kunne han lige så godt have været med i én af sine Thor-film. Til gengæld er Jessica Chastain overraskende velfungerende i sin første rene actionrolle, og Rob Brydon og Sheridan Smith leverer også fint comic relief som dværge.

Der er bestemt charmerende indslag i "The Huntsman: Winter's War", og mine to stjerner er med pil opad. Men i sidste ende er det lidt for tydeligt, at det er en unødvendig fortsættelse, som virkelig kun er lavet for at malke videre på forgængerens kommercielle succes.
The Huntsman: Winter's War