Bond forgyldes

5.0
Udråbt af mange til at være den bedste Bond-fillm nogensinde. Så langt vil jeg ikke gå, men jeg mener ikke, det er helt forkert at betegne "Goldfinger" som den mest mindeværdige.

Trods de mange locations i sidste film, så er det her, hvor seriens unikke eksotisme for alvor etableres. Filmen er superglamourøs fra top til tå, men især i sin æstetik og scenografi. Alene Connerys sexappeal når 24 karat-stadiet.

Det har for mig altid været skurkeduoen, der var den store gevinst. Selvom granitblokken Grant var en værdig fysisk modstander i "From Russia with Love", så kunne han altså ikke pulverisere en golfbold med de bare næver. Det kan Oddjob. Den tætte koreaner med en halshuggende hat er en mindeværdig håndlanger og den første i rækken af nogle herligt over the top-skurke, som kun Bond kan gøre det. I titelrollen giver den tyske sceneskuespiller Gert Fröbe en nøje afmålt og fint underspillet præstation med psykopatiske træk.

Jeg har aldrig haft den helt store fidus til plottet/Goldfingers plan, og den er da heller ikke særlig overbevisende udført. Men ud fra et ikonografisk perspektiv kommer man bare ikke udenom filmen - hverken som fan eller almindelig genretilhænger. Det er ikke for ingenting, at det er her, Aston Martin DB5'eren introduceres, for ligesom det legendariske køretøj så emmer "Goldfinger" af klasse og charme. Flere scener skriver endda (øjeblikkelig) historie, såsom 'pigen af guld' og 'Bond vs. laserstråle'. Netop derfor er dette også en af dem, der trækker mindst støv på min reol.

Karakter: 8/10
Agent 007 contra Goldfinger