Får og mænd.

6.0
Den sidste islandske film jeg så var "Om heste og mænd" fra 2013, og det var en stor oplevelse, derfor var mine forventninger til "Blandt mænd og får" tårnhøje. Sammenligningen ligger lige for - ikke bare gennem de beslægtede titler, men også fordi vi i begge film befinder os i et sagaland, hvor mennesker og natur næsten smelter sammen til et.

De to ældre brødre og ungkarle, Kiddi og Gummi, er ikke alene brødre, de er også nærmeste naboer. Problemet er bare, at de ikke har været på talefod i 40 år. Kiddi har som den ældste overtaget slægtsgården, mens Gummi har bygget en ny avlsgård tæt ved. Begge lever de af fåreavl, men det er meget mere end et levebrød for dem, for begge brødre har investeret alle deres følelser i disse umælende dyr.
Årets store, tilbagevendende begivenhed er præmieringen af den bedste avlsvædder, og det er her det begynder at gå galt. Kiddi vinder nemlig førstepræmien, mens Gummi må tage til takke med andenprisen, og det går hans ære for nær. Da han samtidig opdager, at Kiddis får har fået den frygtede scapie, en slags kogalskab for får, melder han ham til myndighederne. Det får katastrofale følger for begge brødre, idet hele deres fårebestand må aflives for at undgå smitte. Hvad der videre sker, vil jeg ikke afsløre. Kun at det hele kulminerer i en forrygende snestorm oppe i højfjeldet.

Det er en barsk historie, men den er gennemsyret af lune og af en grundlæggende sympati for de to gamle gnavpotter. Undervejs kan man hvile øjnene på de fantastisk smukke islandske landskaber, der skifter i takt med årstiderne.

Alle mine forventningerne blev heldigvis indfriet. 6 stjerner herfra.
Blandt mænd og får