Komplet ligegyldig toer

2.0
20 år efter deres første angreb vender aggressive rumvæsener tilbage for at erobre Jorden. Menneskeheden har altså haft et par årtier til at lære den udenomjordiske teknologi at kende, men rumvæsenerne har haft lige så lang tid til at forberede sig, og Jordens forsvarsværker kommer hurtigt under pres. Men måske er der også andre væsener derude, som er potentielle allierede.

Roland Emmerich vender tilbage til sin store internationale gennembrudsfilm med denne fortsættelse, der gentager historien om de heltemodige amerikanske helte, som kæmper mod massiv overmagt fra rummet. For naturligvis er det amerikanerne, der har taget føringen i den internationale koalition, som har styret en fredelig jordklode siden rumvæsenernes første besøg.

Rumvæsenerne har dog ikke den store respekt for tingenes orden, men lander i stedet med et skib, der fylder hele Atlanterhavet, og går straks i gang med at smadre løs over hele kloden.

"Resurgence" tilføjer på ingen måde noget nyt i forhold til forgængeren eller alien invasion-genren. Det er helt efter bogen nogle få helte, der må klare ærterne med et lyst indfald, et par jagerfly - og så også lidt assistance fra en helt bogstavelig deus ex machina. Og ingen af delene fremstår særligt begavede, men er blot doven manuskriptskrivning, hvor de store heltegerninger både virker tilfældige og utroværdige inden for filmens ramme.

Her er det også et stort problem, at Emmerich ikke får bygget persongalleriet godt nok op, men i stedet bare smider klichéagtige roller og situationer ind og regner med, at publikum vil leve med. Men det kommer til at virke meget forceret - man kan næsten fornemme, at der har siddet én og tænkt 'Se, her er en skolebus ... åh nej, nu skal I være bange for, om der sker børnene noget'. Det samme gælder filmens egentlige helteroller, som simpelt hen er for papagtige, til at man for alvor gider investere noget i dem.

Will Smith takkede åbenbart nej til at være med igen, så hans karakter er død i mellemtiden og erstattet af Jessie Usher som hans søn, der også er jagerpilot og indgår i et aldeles ligegyldigt internt pilotdrama med Liam Hemsworth og Maika Monroe, hvis roller heller aldrig bliver vedkommende. Jeff Goldblums hovedrolle har også overraskende lidt pondus denne gang, og det hjælper ikke, at han bliver udstyret med en halvbagt romantic interest i form af Charlotte Gainsbourg. Som kun overgås i ligegyldighed af Angelababy, hvis rolle som kinesisk jagerpilot givetvis kun er med for at appellere til det kinesiske filmmarked.

På den positive side gør Bill Pullman det ganske fint i gentagelsen af sin nok mest berømte rolle som nu pensioneret præsident. Men filmens bedste scener tilhører ubetinget Brent Spiner, der med god humor gentager sin rolle som smågal videnskabsmand fra Area 51.

Hverken Spiners komiske indslag eller de ganske nydelige computeranimationer og actionscener er dog nok til at redde "Independent Day: Resurgence" fra at være en gumpetung og ligegyldig toer. Som tilmed også formår at være tåkrummende småracistisk i en tur omkring et afrikansk land, hvor de har særlige erfaringer med rumvæsenerne. Den her bliver altså bare endnu én til listen over Roland Emmerichs stadig mere håbløst bombastiske undergangsfilm, og mine to stjerner er med pil nedad.

Men Fox har allerede meldt ud, at der også kommer en treer.
Independence Day: Resurgence - 2 D