Når hjælpen er svær

4.0
Bosnien, 1995. En gruppe nødhjælpsarbejdere står over for et meget konkret problem, da nogle har smidt et lig i den eneste brønd i en landsby. Men at få liget op igen viser sig at være overraskende besværligt.

Den spanskproducerede "A Perfect Day" er baseret på en roman af den spanske læge Paula Farias, der har været på flere nødhjælpsmissioner med Læger Uden Grænser. Så selv om hovedpersonerne i filmen arbejder for en fiktiv nødhjælpsorganisation, er den altså baseret på personlige erfaringer. Og det viser sig tydeligt i en historie, der med en god del kynisk humor fokuserer på de absurde problemstillinger, man kan komme ud for, når man forsøger at gøre en forskel i en krigszone.

"A Perfect Day" kommer nemlig langt omkring i løbet af en handling, der kun strækker sig over ét enkelt døgn. Der er den grundlæggende usikkerhed omkring, hvad der egentlig foregår - er liget et resultat af konflikten, eller er der bare nogle, som forsøger at udnytte situationen til egen vinding? Der er den grundlæggende kamp for at få lov til at gøre noget, hvor man diskuterer sit eget mandat og bliver frustreret over FN-bureaukrater (hvoraf én såmænd har Dannebrog på skulderen). Der er den stadig tilstedeværende fare fra lureminer og bevæbnede militser. Og der er naturligvis også den menneskelige dimension ved at stå foran mennesker, der har mistet deres familie i etniske udrensninger.

Handlingen er lettere rodet og kaotisk, men det er situationen også, og via de mange små indslag af virkelighedens problemstillinger lykkes det forfatter-instruktør Fernando León de Aranoa at give et troværdigt bredt portræt af nødhjælpsarbejdet. Som noget, der ofte er kaotisk og absurd og uden nemme løsninger, men alligevel gør en lille forskel for de almindelige mennesker, det handler om. Samtidig med at man også får understreget, at nødhjælpsarbejderne selv er mennesker, med hvad det indebærer af småintriger, affærer og så videre.

Hovedrollerne er så også stærkt besat med et internationalt hold skuespillere, hvor Benicio del Toro er god som gruppens sikkerhedschef og de facto leder, flot suppleret af Tim Robbins, der leverer et herligt smågalt portræt af en mand, der måske har været ude lidt for længe og er blevet afhængig af adrenalinfixet. Som kontrast fungerer Mélanie Thierry godt som den grønne kollega, der er på sin første mission, mens Olga Kurylenko omvendt er lidt intetsigende som del Toros tidligere affære.

"A Perfect Day" er grundlæggende en kærlighedserklæring til nødhjælpsarbejdet - skildret med en realisme, hvor der ikke bliver lagt skjult på, at det kan virke både håbløst og absurd og have personlige konsekvenser for de udsendte. Men stadig med en grundlæggende menneskelighed, der tror på, at det nytter. Og nydeligt eksekveret - særligt med overbevisende skuespil - i en film, der virkelig føles realistisk.
A Perfect Day