The Bourne Unnecessity

3.0
Fjerde ombæring med Damon som Bourne er et flot, men hult sommerbrag.

Make no mistake: Damon er stadig en solid Bourne og filmen er bedst, når den giver fuld los på de mange action set-pieces. Desværre kan man også mærke, at Bourne-figuren (ligesom i filmen) har nået et vendepunkt. Han er ikke interessant mere. Den oprindelige trilogi fastholdt tilskueren fordi man konstant (trods de gentagne historieelementer) fik føjet nye sider til figuren og udforskede dilemmaer og opstillede en god, psykologisk profil af Bourne. Denne gang er han blot en dræbermaskine, der tørster efter hævn.

Et andet problem er at filmens sideplot, der skal tjene som en samtidskommentar om personlige rettigheder kontra kollektiv sikkerhed simpelthen klinger noget hult og virker enormt påklistret og ikke bliver ført ordentligt til dørs. Replikkerne og instruktionen virker heller ikke helt skudsikre og Greengrass burde skære lidt ned på shakycam-effekten, der bliver lidt for distraherende i de mere "stille" scener. Heller ingen af karaktererne er specielt mindeværdige, og især Wikander og Jones kører ret meget på autopilot.

Jeg var da bestemt underholdt pga. Greengrass' kompetente håndtering af actionscenerne og filmens production-value, men man begynder at ane trætheden i Bourne; filmens struktur er meget lig de foregående, men denne gang mangler man det engagerende karakterarbejde mellem jagterne og slagsmålene.
Jason Bourne