Tilgivelsens nødvendighed.

4.0
Ikke nok med at hvide drog til Afrika og tog de farvede som slaver. Nogle slog sig også ned i Sydafrika og bragte apartheid til landet. Denne undertrykkelse udmøntede sig naturligt i en modreaktion, som blev voldelig. ANC opstod i høj grad i afmagt over et system, som ikke var retfærdigt.

Men undertrykkelse eksisterer kun så længe både de undertrykte, og undertrykkerne accepterer det. Ved at sætte Mandela i fængsel gav man Sydafrika et symbol og en martyr.

Efterhånden som verden forandrede sig udenfor murerne indså de Klerk at Mandela var den eneste der kunne forhindre en regulær borgerkrig, og sikre en fredelig sameksistens efter at flertallet blev herre i eget hus.

Idris Elba er nok en lidt for trænet og firskåren person, til for alvor at ligne Mandela - men portrættet er utvivlsomt en fair opsummering af forløbet.

En central del af filmen, handler om forholdet mellem Nelson og Vinnie Mandela - som grundet Mandelas 27 år i fængsel, ikke endte i fryd og gammen. Generelt fremstiller filmen Mandela som et dedikeret menneske, som var tro mod sine meninger - men ikke nødvendigvis mod hans kvinder.

Når man så alligevel ikke helt fanges af filmen, så skyldes det selvfølgelig til dels at at forløbet er velkendt - men også at Mandela selv havde en særlig mild karisma, som man ikke retfærdigt kan fremstille på film.
Mandela: Vejen til frihed