Topprofessionel Satire i Supermarkedet

4.0
Jeg må indrømme det blankt: Jeg har været solgt af præmissen lige siden jeg så den første trailer. Mest fordi den virkede som et friskt take på hele Disney/Pixar-strukturen og jeg var spændt på at se om Rogen og Co. havde mere i posen end bare banden og svovlen fremført af animerede madvarer.

Lever filmen så op til min selviscenesatte hype? Det gør den, for det meste, hele vejen igennem. Animationen er god, der er 10 gode jokes for hver en dårlig en af slagsen, og den bevarer smilet i sine klogt kondenserede 80 minutter.

For indimellem den ret konventionelle historie om helten, der må ud på sin dannelsesrejse for at besejre fjenden og, bogstaveligt talt, lægge sig ind til damen, er Rogen og Goldbergs manus også fyldt med kløgtig satire, der behandler supermarkedet som et mikrokosmos af det nutidige samfund og dettes sociale og religiøse problemstillinger. Her er især det anstrengte forhold mellem den konfliktsky, jødiske bagel og den muslimske kalash samt de oplyste langtidsholdbare madvarer noget af det bedste, men der daskes også til vores idealer om kønsroller og forbrugersamfundet.

Det bliver dog aldrig for anstrengt eller prædikenede pga. de vittige spring i plottet og den ret groteske og grafiske humor er fordelt rundhåndet, således at filmen undgår at blive en one-trick pony, der bare skal se hvor mange bandeord, der kan flettes ind i 80 minutters animation.

Når det er sagt, går filmen nogen gange lidt død i sine jokes og jagter en pointe i lidt for lang tid og er lige ved at skyde sig selv i foden i et overgjort klimaks, der dog reddes af et ekstra klimaks, der tilbyder en ganske bogstavelig tolkning af udtrykket "food porn", som igen slutter en smule absurd med en malplaceret meta-afslutning.

Hvis man kan lide satiriske tegnefilm og i forvejen var fan af den ætsende ironiske humor, som Rogen og Goldberg udviste i "This is The End", er der rigeligt at holde af her. Castet morer sig kosteligt og det gjorde jeg også, langt hen af vejen.
Sausage Party