Actionrevisoren fungerer mod alle odds

4.0
En højtfungerende autist bruger sine imponerende matematiske evner som revisor for nogle af klodens mest suspekte typer. FBI er på sporet af hans sande identitet, men han kommer for alvor under pres, da hans arbejde for en teknologivirksomhed afslører svindel, som bagmændene vil gøre alt for at holde skjult.

Jeg tror, det her er den første film nogensinde, hvor en revisor udfylder rollen som actionhelt. I det hele taget er plottet i "The Accountant" aldeles langt ude - en autistisk mand, der lever et omhyggeligt velordnet liv som freelance superrevisor for alle, der er villige til at betale. Og som samtidig er en veltrænet actionmaskine, der kan forsvare sig mod de værste klienter og deres tvivlsomme bekendtskaber. Seriøst?

Men utroligt nok virker det faktisk ret godt. Instruktør Gavin O'Connor - der også lavede den glimrende MMA-film "Warrior" - leverer sin langt ude handling med så stor overbevisning og flair for pacing, spænding og action, at "The Accountant" glider fint ned som en solidt underholdende actionthriller. Og den får endda samtidig afleveret et sympatisk budskab, om at man skal se forbi sine fordomme og forstå mennesker som individer frem for blot at stemple dem som fx autister.

Det er godt klaret af O'Connor, som holder filmen i en mestendels alvorlig tone, krydret med tørt ironisk humor. Og får afviklet de mange flashbacks og krinkelkroge, der skal til for at få hele historien stykket sammen, uden at helheden bliver alt for forvrøvlet.

Dertil er Ben Affleck et glimrende valg i hovedrollen, hvor hans tendens til stenansigt matcher den mest stereotype opfattelse af autister, og Affleck giver i rolig, eftertænksom stil et anderledes twist på den klassiske antihelt, der arbejder i gråzonerne, men godt kan finde ud af at gøre det rigtige, når det gælder. Han har også en god livlig kontrast i Anna Kendrick som den whistleblower, der kommer i fare, efter hun har opdaget svindelen. I andre roller bidrager solide folk som J.K. Simmons, Jeffrey Tambor og Jon Bernthal til den gennemgående kvalitet, der er nødvendig for at få en så underligt konstrueret film til at fungere.

For "The Accountant" fungerer altså, selv om den er baseret på en plotkonstruktion, der giver masser af muligheder for at spænde ben for sig selv. At det ikke sker, er først og fremmest O'Connors og Afflecks fortjeneste. Hatten af og fire små stjerner for det.
The Accountant